A-
A+

Havsspyan får nytt namn

Allmänheten uppmanas rapportera in fynd av den invasiva arten filtsjöpung, som tidigare kallades havsspya.
Allmänheten uppmanas rapportera in fynd av den invasiva arten filtsjöpung, som tidigare kallades havsspya.
NaturTT

Den invasiva arten som tidigare kallats havsspya har fått ett officiellt namn: filtsjöpung.

Arten upptäcktes nyligen i Sverige och befaras kunna ställa till med stora problem. Allmänheten uppmanas därför rapportera in nya fynd till Havs- och vattenmyndigheten.

Annons

Annons

Den första upptäckten av filtsjöpung, som är en form av japansk sjöpung, gjordes i mitten av september i Kosterhavets nationalpark. Den sprider sig snabbt och tränger undan växt- och djurliv, vilket hotar ekosystemet.

"Eftersom filtsjöpungen sprider sig mycket effektivt är det nu viktigt att ta reda på hur spridd den är", säger Andrea Ljung, samordnare för invasiva arter på Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Myndigheten uppmanar därför alla att rapportera misstänkta fynd som gjorts på strandkanter, på redskap eller vid dykning längs Bohuskusten. Lättast rapporterar man in det på sajten rappen.nu.

Kruxet är att filtsjöpungen kan se olika ut beroende på var den finns. I lugnare vatten kan den utveckla stora hängande kolonier med långa lober. På horisontella ytor kan den bilda ett tunt överdrag på underlaget och på vertikala ytor kan det bli täckande skorpor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.