A-
A+

HD: Svensk domstol kan pröva Lundinåtal

Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, har åtalats för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Arkivbild.
Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, har åtalats för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Arkivbild.
BrottTT

Svensk domstol har rätt att pröva åtalet mot tidigare Lundin-vd:n Alex Schneiter, konstaterar Högsta domstolen.

Det betyder att den omfattande tingsrättsprocessen mot honom och bolagets tidigare styrelseordförande Ian Lundin om folkrättsbrott i Sudan nu kan fortsätta.

Annons

Annons

Åtalet rör Lundins verksamhet i södra Sudan under åren 1999–2003.
Åtalet rör Lundins verksamhet i södra Sudan under åren 1999–2003.

Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, åtalades tillsammans med Ian Lundin för precis ett år sedan för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan under åren 1999–2003 i samband med inbördeskriget i landet. De båda har, enligt åklagarna, medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar för att bolagets oljeverksamhet i södra landsdelarna skulle kunna säkras. Under stridigheterna fördrevs, skadades och dödades många civila.

Både Alex Schneiter och Ian Lundin nekar till brott. Schneiter är varken svensk medborgare eller bosatt i Sverige, varför hans försvarare dessutom ansett att åtalet ska avvisas då de hävdat att svensk domstol saknar behörighet att pröva åtalet mot honom.

Tidigare har försvarets begäran fått avslag både i tings- och hovrätt. Under torsdagen satte även Högsta domstolen ned foten i frågan: Svensk domstol kan pröva åtalet mot Schneiter.

Inget hinder

HD konstaterar att det även vid så kallad universell jurisdiktion krävs någon form av anknytning till Sverige – och den är tillräcklig i detta fall anser domstolen.

HD ser heller inte att det finns något hinder mot att pröva åtalet i allmän folkrätt, vilket är en andra förutsättning för att åtalet ska kunna tas upp.

Detta ligger helt i linje med åklagarsidans argumentation, säger förundersökningsledare och åklagare Henrik Attorps, som poängterar att beslutet inte bara har betydelse i det enskilda fallet:

Det här är ett viktigt beslut principiellt sett för bekämpningen av de internationellt sett allvarligaste brotten, som man också kommer att läsa med intresse internationellt.

Annons

Annons

Är besvikna

Alex Schneiters försvarsadvokater skriver i ett mejl till TT att de är besvikna över beskedet.

"Förundersökningen inleddes för tolv och ett halvt år sedan. Alexandre Schneiter delgavs misstanke om brott för sex år sedan och har fortfarande inte delgivits åtalet. Dagens beslut innebär att han kommer att behöva vänta ytterligare minst tre år på att bli frikänd", skriver de.

Samtidigt ser de vissa positiva delar i beslutet för försvarets räkning. Bland annat öppnar det för att det ska vara internationella medhjälpsregler som ska tillämpas, vilket försvaret hela tiden hävdat.

"Vi fortsätter nu att försvara Alexandre Schneiter med full kraft i den stundande processen i tingsrätten", skriver advokaterna vidare.

Förhandling dröjer

Tingsrättsprocessen har under lång tid legat vilande, i väntan på att behörighetsfrågan skulle redas ut. I september i år öppnades dock ärendet igen och ett planeringssammanträde har hållits. Ytterligare ett möte ska till innan tingsrätten kan fatta beslut om när den enorma rättegången ska inledas. Åklagarsidan anser att huvudförhandlingen bör kunna komma i gång efter påsk, medan försvarssidan vill se en start först i september, berättar Henrik Attorps.

Bara åklagarsidan vill höra ett 50-tal vittnen och målsägarna är ett 30-tal. Trots att målet varit vilandeförklarat har åklagarna fått ja till att förhöra vittnen innan förhandlingen i två fall. Det rörde sig om en svårt sjuk kvinna samt en 90-årig man.

Det finns en risk annars att folk inte finns kvar i livet vid en huvudförhandling. Den frågan får vi ständigt ha i beaktande, säger Attorps.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.