A-
A+

HD: Två k-pistar inte synnerligen grovt

Domen överklagades till HD av riksåklagaren. Arkivbild.
Domen överklagades till HD av riksåklagaren. Arkivbild.
BrottTT

En 18-åring gömde två helautomatiska k-pistar i sin bostad i Upplands Väsby förra sommaren.

Högsta domstolen har nu beslutat att vapenbrottet inte ska rubriceras som synnerligen grovt.

Annons

Annons

De båda kulsprutepistolerna låg gömda under ett trappsteg tillsammans med ammunition, magasin och en ljuddämpare.

Vapnen skulle ha kunnat åstadkomma mycket omfattande skador och flera omständigheter talar för att innehavet har varit av särskilt farligt slag, konstaterar HD.

18-åringen uppvisade kriminella attityder, hade kontakt med kriminella personer och förvarade även narkotika i bostaden. Hanteringen av vapnen skedde därmed i en miljö där de skulle komma till användning, enligt domstolen.

Ett av vapnen förekom också i en skjutning i Upplands Väsby drygt en månad innan de hittades vid en husrannsakan hemma hos 18-åringen. Han har hävdat att han förvarat dem åt någon annan en tid efter skjutningen.

HD anser dock inte att innehavet av de två k-pistarna präglats av sådan osedvanlig grad av farlighet att de ska rubriceras som synnerligen grovt. Antalet vapen, den viktigaste faktorn i bedömningen enligt lagtexten, räcker heller inte.

HD går därmed på tingsrätten och hovrättens linje och bedömer brottet enbart som grovt.

Mannen döms även för anstiftan till misshandel, narkotikabrott och ytterligare ett grovt vapenbrott för innehav av fyra pistoler.

Det samlade straffvärdet motsvarar fem års fängelse. Men med hänsyn till den så kallade straffrabatten för unga, som gällde vid tidpunkten för brottet, blir straffet fängelse i två år och sex månader.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.