Hedda Stiernstedt: "Sorgligt att det är slut"

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt har för sista gången spelat kärleksparet Calle och Nina.
Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt har för sista gången spelat kärleksparet Calle och Nina.
TvTT

Den sista delen av "Vår tid är nu" kastar tillbaka tittarna till den händelserika sommaren 1951.

Nu börjar det slå en att det är det sista "Vår tid är nu" som publiken får ta del av, säger Charlie Gustafsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Måns Herngren har regisserat 'Vår tid är nu – 1951'.
Måns Herngren har regisserat "Vår tid är nu – 1951".

Sedan 2017 har Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson spelat kärleksparet Nina och Calle, som i serien har åldrats från tonåringar till medelålder. Rollfigurerna har drivit restaurang och klubb, levt isär och ihop, uppfostrat barn och fått barnbarn. Den sista säsongen av "Vår tid är nu" innehåller bara fyra avsnitt och utspelar sig sommaren mellan den första och andra säsongen.

För skådespelarna gällde det att hitta tillbaka till känsloläget som deras rollfigurer befann sig i 1951.

Det var lättare än jag trodde, för på något sätt har jag Ninas alla åldrar inom mig, hela hennes båge. Det handlar mer om var någonstans på linjen hon är, och då vet man vad som har hänt innan och var hon befinner sig känslomässigt och psykiskt, säger Hedda Stiernstedt.

Inkallad i förlängningen

De försökte förnya den nya säsongen, och på samma gång bevara känslan som tidigare infunnit sig i familjedramat.

En utmaning är att publiken har väldigt stora förväntningar på vad som ska hända i säsong fyra. Man vill inte leverera precis vad folk har tänkt sig, man vill överraska utan att det känns "skitweird", säger Charlie Gustafsson.

Måns Herngren var sedan tidigare ett fan av "Vår tid är nu", och tvekade inte när han fick frågan om att jobba med den sista delen.

När jag såg den första säsongen kände jag direkt att jag ville vara med och regissera, hela världen med restaurangen och en tiden, det hade jag jättegärna velat göra, säger han.

Samtidigt trodde han att "Vår tid är nu"-tåget hade åkt när allting var klart med de tre tidigare säsongerna.

Det var lite som en hockeyfinal, Sverige-Ryssland. Det blir förlängning och plötsligt ringer telefonen och någon säger "Hej, kan du komma in som ny coach med lite ny energi?".

Annons

Annons

Grinade vid monitorn

Måns Herngren arbetar vanligtvis med humorproduktion, att göra ett renodlat drama var något helt nytt.

I vanliga fall som med "Bonusfamiljen" och "Solsidan" är man hela tiden ute efter att folk ska garva, men det behövde jag inte med "Vår tid är nu". Det var första gången jag satt bakom monitorn och grinade under och efter tagningar, säger Måns Herngren.

Efter tre säsonger, och nu den här miniserien, blir det ingenting mer från "Vår tid är nu"-universumet. Den sista delen har premiär på SVT på juldagen.

TT: Hur känns det att det är slut nu?

Det är en koncentrerad version av "Vår tid är nu", och vad "Vår tid är nu" är för mig. Det är sorgligt att det är slut, men det är ett värdigt och fint sätt att lämna den här tiden på, säger Hedda Stiernstedt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons