A-
A+

"Hédi Fried" fyller Kristerssons Instagramflöde

En kampanj i sociala medier har riktats mot statsminister Ulf Kristersson (M), där han anklagas för att ha brutit löften till den nu avlidna Hédi Fried om att inte samarbeta med SD. Arkivbild.
En kampanj i sociala medier har riktats mot statsminister Ulf Kristersson (M), där han anklagas för att ha brutit löften till den nu avlidna Hédi Fried om att inte samarbeta med SD. Arkivbild.
PolitikTT

Kommentarer med "Hédi Fried" fortsätter att strömma in på statsminister Ulf Kristerssons konton på sociala medier efter nyheten om att Förintelseöverlevaren och psykologen Hédi Fried har avlidit.

Annons

Annons

Inläggen är en del av en kampanj som pågått en längre tid mot Kristersson, anklagad för att ha brutit ett löfte till Fried.

Kampanjen startade i protest mot att moderatledaren öppnade för ett politiskt samarbete med Sverigedemokraterna (SD).

Samarbetet ses av kritiker som ett brott mot ett löfte om att inte samarbeta med SD som de hävdar att Kristersson gav till Fried inför valet 2018.

Ord står mot ord när det gäller vad Kristersson faktiskt lovade Fried.

Kristerssons och M:s version är att han lovade att den dåvarande Alliansen – där M ingick tillsammans med C, KD och L – inte skulle samarbeta med SD.

Hédi Fried själv har till tidningen Dagens Nyheter (DN) sagt att detta stämmer. Men DN-fotografen Paul Hansen har i sociala medier skrivit att han var på plats när löftet gavs och att han hörde Kristersson lova att han "aldrig, aldrig skulle gå med på något samröre med SD".

DN rapporterade på söndagsförmiddagen att Hédi Fried gått bort, med hänvisning till familjen. Det följdes av en våg av ytterligare "Hédi Fried" i kommentarsfälten på flera dagar gamla inlägg i Kristerssons Instagram-flöde.

Vid lunchtid på söndagen kommenterade statsministern Hédi Frieds bortgång på sin Facebook-sida:

"Få gjorde lika mycket som Hédi Fried för att ge min och mina barns generationer kunskap om Förintelsens brott mot mänskligheten. Jag är djupt tacksam över hennes och andra Förintelseöverlevares gärning. De har betytt oerhört mycket för att sprida kunskap och bemöta myter, men också för att värna människovärdet och stärka demokratins motståndskraft", skriver Ulf Kristersson och tillägger att hans tankar är hos hennes anhöriga.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.