Hedman: "Har svävat på moln"

Victor Hedman, till höger, med lagkamraterna Steven Stamkos, till vänster, och Luke Shenn under firandet i Tampa efter Stanley Cup-segern. Arkivbild.
Victor Hedman, till höger, med lagkamraterna Steven Stamkos, till vänster, och Luke Shenn under firandet i Tampa efter Stanley Cup-segern. Arkivbild.
IshockeyTT

Många såg 2020 som ett bortkastat år – för Victor Hedman var det året när drömmar gick i uppfyllelse.

Han blev pappa, vann sin första Stanley Cup-seger och blev som tredje svensk i historien utsedd till slutspelets MVP.

Jag har svävat på moln och gör det fortfarande, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Men visst. Även för Tampa Bays svenske backstjärna har tiderna under pandemiåret varit annorlunda. Han har inte varit hemma i Örnsköldsvik mellan slutspelsvinsten i oktober och säsongsstarten nu i veckan.

Det har inte varit normalt, jag har varit i Tampa hela tiden och inte kunnat åka hem till Sverige och träffa mina föräldrar och bröder. Så det har varit annorlunda och är det fortfarande, säger han i samband med klubbens mediedag då träningslägret drog i gång förra veckan.

Han säger det ändå med ett leende på läpparna.

Drömmar i uppfyllelse

Inte så konstigt. 2020 blev året när drömmarna gick i uppfyllelse.

Efter flera slutspelsbesvikelser för stjärnlaget, däribland finalförlusten mot Chicago 2015, blev det till slut en fullträff och 4–2 i matcher i finalserien över Dallas.

Efter 65 dagar instängda i slutspelsbubblorna i Toronto och Edmonton fick Hedman & Co fira. Den 30-årige stjärnbacken var dessutom en av de stora hjältarna och utsågs till slutspelets mest värdefulle spelare.

Bara två svenskar har tidigare belönats med Conn Smythe Trophy, Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström.

Annons

Annons

Döpt efter idolen

Bara några veckor efter hemkomsten blev Victor Hedman och hustrun Sanna föräldrar. Nyligen berättade han för Aftonbladet att sonen Rio är döpt efter Hedmans barndomsidol Rio Ferdinand i favoritlaget Manchester United

Det här är den bästa tiden jag haft mellan två säsonger, säger han om föräldrarskapet.

Nu kallar dock plikten igen. Hedman har stora förhoppningar, även om ryske forwardsstjärnan och poängmaskinen Nikita Kutjerov missar hela grundserien på grund av skada.

En annan forwardsstjärna, lagkaptenen Steven Stamkos, är i stället tillbaka efter att ha missat nästan hela slutspelet.

Vi har förlorat Kutjerov, men vi har gått igenom det tidigare med att förlora en av våra nyckelspelare (Stamkos) och förhoppningsvis kan vi göra det igen, säger han.

Den stora utmaningen den här säsongen handlar dock om annat.

Det blir så klart en annorlunda säsong med spelschemat och att pandemin fortfarande pågår. Man möter samma lag om och om igen, vi möter exempelvis Chicago tre gånger i rad borta. Man har inte råd med en två veckor lång formsvacka, hamnar man efter blir det svårt att ta igen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons