Hela landslaget i karantän – missar premiären

Anna Swenn-Larsson. Arkivbild.
Anna Swenn-Larsson. Arkivbild.
AlpintTT

Den alpina damchefen testade positivt för covid-19 vid ankomsten till Levi. Nu har hela landslaget satts i karantän, och missar helgens slalompremiär.

De är bedrövade och känner sig orättvist behandlade, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Under torsdagseftermiddagen blev hela det svenska alpina damlandslaget satt i karantän i Finland efter beslut från de finländska hälsomyndigheterna i Levi.

Redan under onsdagen kom beskedet att damchefen Christian Thoma testats positivt för covid-19 vid ankomsten till Finland och att han isolerats på plats. Men tidigare under torsdagen sade landslagschefen Lars Melin att åkarna ändå skulle få tävla som planerat.

Organisationen, eller smittskyddsläkaren i regionen, har sagt att för att det svenska laget ska få tävla vill de att alla ska testas med 24 timmars mellanrum, sade han då.

Men bara några timmar senare kom alltså de finländska myndigheterna med nya besked:

Det här grundas i att de tror att lagmedlemmarna varit i kontakt i mer än 15 minuter med Christian Thoma, säger Melin till TT.

"Kollektiv bestraffning"

Efter att alpinchefen Tommy Eliasson Winter, som är kvar i Sverige, talat med åkarna under torsdagskvällen kommenterar han stämningen i laget:

De är bedrövade och känner sig orättvist behandlade. Det blir som en kollektiv bestraffning, och det är bedrövande, säger han till TT och fortsätter:
Det är en sak när man har gjort något fel, då kan man acceptera det. Här känner de inte det, upplever jag. Det är förfärligt tråkigt, det är ju deras jobb det här och det får man ha djup respekt för.

Ingen annan, varken åkare eller ledare, har testat positivt.

Lars Melin, som rest tillsammans med Thoma men testats negativt, fick trots allt lämna Levi för att sätta sig själv i karantän på hemmaplan. Att han tilläts åka till Sverige berodde på att han inte träffat laget och att han åkte i egen bil.

Annons

Annons

"Enormt frustrerande"

Åtta svenska åkare var tänkta att komma till start i Levi. Därtill är sju ledare/servicemän på plats och satta i karantän. Enligt de finländska smittskyddslagarna måste de sitta i karantän i sju dagar, men Tommy Eliasson Winter undersöker möjligheterna att få hem laget för att fortsätta isoleringen i Sverige.

Nu kommer mitt jobb fortsätta med den typen av kontakter, med smittskyddet i Norrbotten och Lappland för att se om vi kan få transport hem och så vidare. Problemet är att smittskyddet i Norrbotten inte har responderat varken på telefon eller mejl, så det är enormt frustrerande, säger Eliasson Winter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons