A-
A+

"Hela logistikflödet är i obalans"

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, ser en skakig återhämtning framför sig som kommer präglas av pandemin ett tag till. Arkivbild.
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, ser en skakig återhämtning framför sig som kommer präglas av pandemin ett tag till. Arkivbild.
EkonomiTT

Exportorganisationen Business Sweden varnar för flaskhalsar i pandemins spår och skruvar därför ned sin prognos för årets globala tillväxt något.

Hela logistikflödet är i obalans, säger chefsekonomen Lena Sellgren.

Annons

Annons

Business Sweden tror nu på en tillväxt i år på 6,0 procent, och 4,8 procent nästa år.

I senast föregående prognos från i mars i år låg den globala tillväxtprognosen för 2021 på 6,2 procent och för 2022 på 4,5 procent.

Pandemin är inte över, säger Sellgren.
Det kommer vara hack i kurvan, det kommer gå lite upp och ned med störningar när pandemin ställer till det, tillägger hon.

Nedstängningar och restriktioner

Hon pekar på hur nedstängningar och restriktioner i länder med låg vaccinationsgrad – främst tillväxtländer i Sydostasien – förvärrar de redan problematiska flaskhalsarna i form av komponentbrist och logistikproblem.

Hela logistikflödet är i obalans just nu, säger Lena Sellgren.
Åtminstone under hösten och kanske en bit in på nästa år kommer man ha de här störningarna i leverantörskedjorna, tillägger hon.

Flaskhalsarna fördyrar produktion och leveranser, vilket redan syns i högre producentpriser – inte minst inom fordonsindustrin, där producenterna sedan länge byggt upp produktionssystem med så små komponentlager som möjligt.

Fordonsindustrin har ju väldigt mycket underleverantörer som finns i Asien och där har vi sett produktionsstörningar. Får du inte kritiska komponenter – inte bara halvledare – måste du ju stoppa produktionen. Då går det inte, säger Sellgren.
Företagen låter nu detta slå på lönsamheten och vinsterna. Men om det blir långvarigt går det till en gräns där man börjar skjuta över det här på konsumenter. Då kommer vi se det i högre inflation, tillägger hon.

Annons

Annons

"Kan bli svårt"

Om konsumentpriserna lyfter under en längre period ser hon i förlängningen en risk för att det kan sluta med att inflationsförväntningarna stiger, vilket i sin tur skulle kunna pressa Riksbanken och andra centralbanker att strama åt penningpolitiken snabbare än planerat.

Men sannolikt behöver även lönerna stiga för att centralbankerna ska agera, säger Sellgren.

I och med tillväxten i år väntas BNP-nivån 2022 vara tillbaka på 2019 års nivåer i så gott som samtliga länder. Men att ta igen det avbräck från den historiska tillväxttrenden som pandemin skapat kan bli svårt, tror Lena Sellgren.

Då måste det komma något genombrott vi inte ser i dag som lyfter tillväxten, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.