A-
A+

Helgens F1 ställs in efter kraftigt oväder

Regionen Emilia-Romagna i norra Italien har drabbats av svåra översvämningar den senaste tiden. I Bologna, ett par mil nordväst om Imolabanan.
Regionen Emilia-Romagna i norra Italien har drabbats av svåra översvämningar den senaste tiden. I Bologna, ett par mil nordväst om Imolabanan.
BilsportTT

Helgens formel 1-tävling i Italien ställs in efter extrema väderförhållanden i regionen Emilia-Romagna.

"Det är en tragedi att bevittna det som har skett i Imola och Emilia-Romagna", säger F1:s ordförande och vd Stefano Domenicali.

Annons

Ett översvämmat område i Cesena, några mil sydost om Imola.
Ett översvämmat område i Cesena, några mil sydost om Imola.

Redan för två veckor sedan drabbades regionen hårt av oväder och minst två människor miste livet. Tung nederbörd har fortsatt att plåga området och den här veckans inställda VM-deltävling i formel 1 är en liten sak i sammanhanget, konstaterar Stefano Domenicali, som själv växte upp i regionen.

"Beslutet är det rätta för alla i lokalsamhället och för F1-familjen eftersom vi måste se till säkerhetsläget och inte utgöra en extra börda för myndigheterna medan de hanterar den här fruktansvärda situationen", säger Domenicali i ett pressmeddelande på F1:s hemsida.

Kan inte garantera säkerheten

Platsen för helgens tänkta tävlingar är den klassiska Imolabanan, som ligger precis intill floden Santerno där vattennivåerna blivit allt högre. Det finns en oro för att dammarna ska brista och orsaka ytterligare översvämningar.

Flera stall, däribland Red Bull och Mercedes, stod bakom beslutet att ställa in loppet. Max Verstappen och Lewis Hamilton uttrycker även sorg över det som har hänt.

"Mina tankar går till alla som har drabbats av den här tragedin och alla som hjälps åt", skriver den sjufaldige VM-mästaren Lewis Hamilton på Instagram.

På tisdagen evakuerades depåområdet, där F1-stallen huserar, och all personal har uppmanats att hålla sig ifrån banan även under onsdagen, skriver AP.

Inledningsvis fanns en förhoppning om att läget skulle förbättras tillräckligt de kommande dagarna för att kunna genomföra både träning (fredag), kval (lördag) och själva loppet (söndag). Men det visade sig vara önsketänkande och efter överläggningar mellan arrangörer, Internationella bilsportförbundet (Fia) och lokala och nationella myndigheter, beslutade man att ställa in.

Det går helt enkelt inte att garantera säkerheten, skriver F1.

Hyllar räddningsarbetet

"Mina tankar och böner går till offren för översvämningarna och till de familjer och samhällen som drabbas", säger Stefano Domenicali.

"Jag vill uttrycka min tacksamhet och beundran till räddningstjänsten som jobbar outtröttligt för att hjälpa dem som behöver och för att underlätta situationen. De är hjältar och hela Italien är stolta över dem".

F1 är inte den enda idrotten som påverkas av vädret i Italien den här veckan. Det som skulle bli cykelklassikern Giro d'Italias tuffaste klättring, fredagens planerade bergsetapp uppför 2 469 meter, görs om på grund av för mycket snö över Sankt Bernhardspasset. I stället kommer sträckan gå genom en tunnel som ligger 600 meter närmare havet, skriver AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.