A-
A+

Helt ny svensk trupp inkallad till VM-playoff

Förbundskapten Tomas Axnér har fått kalla in en helt ny trupp. Arkivbild.
Förbundskapten Tomas Axnér har fått kalla in en helt ny trupp. Arkivbild.
HandbollTT

Svenska handbollsdamerna har drabbats av ett stort coronautbrott inför VM-playoffreturen mot Ukraina i Lund.

Nu har en helt ny trupp blixtinkallats.

En väldigt, väldigt märklig och ovan situation, konstaterar förbundskapten Tomas Axnér.

Annons

Annons

Annons

Annons

Johanna Westberg var den första spelaren som på måndagen testades positivt för covid-19 efter hemkomsten från det första mötet i Kiev i helgen. Hon och rumskamraterna Johanna Bundsen och Jamina Roberts plockades då bort ur truppen.

På tisdagsmorgonen testades hela svenska laget på nytt och provsvaren visade "att ett flertal spelare och ledare" – landslaget vill inte säga exakt hur många – är smittade.

Efter dialog med Smittskydd Skåne och Europeiska handbollsförbundet (EHF) beslutades att samtliga spelare och ledare som var med i Kiev stoppas från onsdagens retur. Och nu har Blågult lyckats skrapat ihop ett helt nytt landslag, med 14 spelare, från det bruttotrupp på 35 som togs ut inför VM-playoffmatcherna.

Klart att det var någonting som är tufft att förhålla sig till, att det blir så drastiska åtgärder att man ska byta ut en hel trupp. Men jag står bakom det fullt ut, säger förbundskapten Tomas Axnér på en digital pressträff.

Sju debutanter

Den nya truppen består till hälften av landslagsdebutanter, men där finns också mer erfarna spelare som Daniela Gustin och Hanna Blomstrand.

De här spelarna i bruttotruppen har inte kommit dit genom en tombola, det finns ganska många spännande spelare här, säger Axnér som själv ersätts av Jesper Östlund.

Östlund var med som assisterande förbundskapten i stället för då covidsjuka Johanna Wiberg under OS-kvalet i Spanien tidigare i vår. Och utgångsläget inför returen är minst sagt tacksamt med tanke på den speciella situationen – Sverige vann det första mötet med hela 28–14.

Vi har många mål att gå på och det känns ju skönt såklart, säger Axnér.

Annons

Annons

Måste testas

Landslagsansvariga Hanna Fogelström har haft kontakten med EHF och det har aldrig varit aktuellt att skjuta på matchen till ett senare datum.

Spelarna som nu anländer till Lund ska, förstås, inte beblanda sig med de tidigare spelarna och bor på ett annat hotell. På tisdagskvällen väntar en taktikgenomgång med Tomas Axnér och de hastigt inkallade spelarna måste testa negativt för att bli spelklara.

Samtidigt ska man försöka slussa hem den ursprungliga truppen.

Vi följer ju Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer och försöker få hem spelarna på ett säkert sätt. Man måste tänka till lite, sedan har vi ju också många spelare som inte är positiva, säger lagläkaren Örjan Johannesson.

Om Sverige förlorar med max 13 mål är laget klart för VM som spelas i Spanien i december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?