A-
A+

Hemlösa får snart bo granne med lyxhus

Planerna på att göra om det tidigare hotellet Park Savoy till ett boende för hemlösa har fått grönt ljus av delstaten New Yorks högsta domstol. Arkivbild.
Planerna på att göra om det tidigare hotellet Park Savoy till ett boende för hemlösa har fått grönt ljus av delstaten New Yorks högsta domstol. Arkivbild.
USATT

I den södra änden av Central Park sträcker sig några av världens lyxigaste bostadshus mot himlen. Och efter en lång juridisk kamp står det klart att skyskraporna i den så kallade Billionaires Row i i New York snart kan få ett boende för hemlösa som granne.

Annons

Annons

Bostadsskyskrapan One57 ligger bakom det gamla hotellet Park Savoy på Manhattan.
Bostadsskyskrapan One57 ligger bakom det gamla hotellet Park Savoy på Manhattan.

2018 offentliggjorde borgmästare Bill de Blasio planerna på att förvandla det tidigare hotellet Park Savoy till ett boende med plats för 150 män i behov av tak över huvudet.

Men en grupp boende i området, som bland annat har oroat sig för att värdet på deras bostäder ska sjunka, har lyckats förhala planerna. De har gått till domstol med motiveringen att det vore en säkerhetsrisk att använda byggnaden, som byggdes 1910, som ett boende.

Grönt ljus

De lokala kritikerna hävdade att byggnadens struktur är bristfällig och inte lever upp till modern byggnadsstandard. Stämningen har passerat flera juridiska instanser, men nu har delstaten New Yorks appellationsdomstol slutgiltigt underkänt den – vilket innebär att planerna kan fortskrida som det var tänkt.

Vi ser fram emot att öppna dörrarna till den här platsen så snart som möjligt, säger Isaac McGinn, talesperson för socialtjänsten, till nyhetsbyrån AFP.

Hemlöshet är ett utbrett problem i New York, där hyrorna är skyhöga och tiotusentals människor saknar tak över huvudet. Varje natt sover tusentals personer på gatan medan andra söker skydd på särskilda boenden.

Pandemin har inneburit ytterligare svårigheter för en redan utsatt grupp – vilket gör att många ser klartecknet för de150 nya sängplatserna som en välkommen nyhet.

Annons

Annons

"Kommer att sälja"

Men alla är inte lika glada i området, som hyser några av världens absolut dyraste bostäder. I närheten av Park Savoy ligger bland annat bostadsskyskrapan One57, där datortillverkaren Dells grundare Michael Dell 2014 skapade rubriker när han köpte en takvåning för över 100 miljoner dollar.

Jag tror att människor kommer att sälja och flytta härifrån, säger Erjon Pellumba, som bott i området i 20 år, till New York Post.
Vi hör vad som händer på andra platser, om saker som slagsmål och droganvändning. Vi vill inte ha det här.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!