A-
A+

Hemnet vinstökar stort – trots sval marknad

Hemnets vd Cecilia Beck-Friis. Arkivbild.
Hemnets vd Cecilia Beck-Friis. Arkivbild.
EkonomiTT

Bostadssajten Hemnet nästan tredubblar sin redovisade vinst före skatt – trots att bostadsmarknaden har bromsat in kraftigt under våren.

Vi är kanske ännu mer relevanta i en trögare marknad, säger vd:n Cecilia Beck-Friis till TT efter rapportsläppet.

Annons

Annons

Bolaget redovisar en vinst före skatt på 126,3 miljoner kronor för det andra kvartalet, jämfört med 46,1 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol. Nettoomsättningen under årets andra kvartal blev 269,7 miljoner kronor, mot 212,5 miljoner kronor ett år tidigare.

Det här kvartalet har präglats av ganska mycket osäkerhet så därför känns det extra kul för oss att leverera den här rapporten. Vi redovisar ytterligare ett väldigt starkt resultat där vi växer i både omsättning och lönsamhet och vi ser en fortsatt ökad efterfrågan från bostadssäljare på våra nya tilläggstjänster, säger Cecilia Beck-Friis när hon ska sammanfatta årets andra kvartal.

Efter rapportlämningen steg aktien med nästan 3 procent.

Funkar även på sval marknad

Ett snabbt skifte på bostadsmarknaden har skett under våren, från bostadspriser som har rusat i höjden och att det har varit säljarens marknad till att priserna i stället nu faller på bred front och att köparna är mer avvaktande.

Bostadspriserna sjönk med nästan 4 procent i juni, enligt analysföretaget Valueguards senaste prisindex. Men enligt Cecilia Beck-Friis fungerar Hemnet även på en sval marknad, när de tar betalt för varje ny annons i stället för varje avslutad affär.

Vi blir inte mindre relevanta på en sval marknad, utan kanske tvärtom. Det blir otroligt viktigt för bostadssäljare att nå ut så brett som möjligt och där har vi en roll att fylla, säger hon men påpekar att det samtidigt tar tid att kalibrera de olika förväntningarna som köpare och säljare har inför bostadsaffärerna.

Köpare brukar oftast vara snabbare på att uppfatta förändringarna på marknaden, till exempel när det kommer till priserna, än säljarna.

Annons

Annons

"Kan stöta på hinder"

TT: Kan inte det nuvarande läget även leda till att säljare också blir mer avvaktande, och då kanske inte lägger upp annonser i samma utsträckning?

Det råder stor osäkerhet på bostadsmarknaden men när man tittar historiskt så kan man säga att det finns en stabil marknad som drivs av en efterfrågan och att det finns ett underliggande behov för människor att flytta av olika anledningar.
Sedan är det klart att man under perioder kan stöta på hinder och att det kan gå lite trögare men det underliggande behovet finns kvar vilket gynnar oss, säger Cecilia Beck-Friis.

Få har varit förberedda på det här snabba skiftet på bostadsmarknaden, från att under pandemin sett stora prisuppgångar på bostäder och en snabb marknad, fortsätter hon.

Då tror jag att många med mig skulle säga att det där skulle inte vara hållbart under tid. Att bostadsmarknaden saktar in nu är nog ganska normalt, och kanske till och med lite sunt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.