A-
A+

Hennes debutfilm blev Almodóvars favorit

Laia Costa spelar huvudrollen i filmen 'En sång för min dotter'. Pressbild.
Laia Costa spelar huvudrollen i filmen "En sång för min dotter". Pressbild.
FilmTT

Hennes regidebut har överösts med hyllningar. Filmen har fått elva nomineringar inför den årliga utdelningen av Spaniens Goya-priser.

Ändå är det en sak som betyder mer för Alauda Ruiz de Azúa – att "En sång för min dotter" har fått beröm av Pedro Almodóvar.

Annons

Annons

Ramón Barea och Laia Costa som far och dotter i 'En sång för min dotter'. Pressbild.
Ramón Barea och Laia Costa som far och dotter i "En sång för min dotter". Pressbild.

Det är tydligt att den spanska regissören är stolt över Almodóvars respons på hennes debutfilm.

Han sade att det är en av de bästa debutfilmer som han sett på många år. Han är en sådan mästare, det är stort att bli så uppmärksammad av honom, säger Alauda Ruiz de Azúa.

Hon har också skrivit filmens manus (jodå, bland Goya-nomineringarna finns både regi, manus och bästa film). Huvudpersonen i "En sång för min dotter" är Amaia, som just har fött sitt första barn och känner sig osäker.

Vill ha tröst och hjälp

När hennes partner åker på tjänsteresa åker Amaia hem till sina föräldrar. Hon vill ha tröst och hjälp, men har glömt att även fast hon nu är mamma så är hon fortfarande själv en dotter.

Filmen är inte självbiografisk, men det är klart att det finns lite grand av mina egna erfarenheter i den. När man själv blir förälder ser man sin mamma och pappa i ett nytt ljus, säger Alauda Ruiz de Azúa och fortsätter:
Relationen mamma-dotter är väldigt komplex. Det är något som vi inte kan komma undan, samtidigt som pappan ofta är den som skämmer bort sin dotter. Och föräldrarna i filmen tar hand om sin dotter på olika sätt.

Filmen har fått mycket fina recensioner, inte minst hemma i Spanien. Hon berättar att hon har fått mängder av uppskattande brev.

Det verkar finnas väldigt många som Amaia därute. Det kändes speciellt att upptäcka det. Men vi är ju alla barn, även den som inte är förälder är ju ett barn.

Annons

Annons

Fem olika barn

I en scen ammar skådespelaren Laia Costa babyn. Alauda Ruiz de Azúa berättar att filmteamet använde sig av fem olika små barn och att man i scenen med bröstmatningen löste situationen med hjälp av en fejkad bröstvårta.

Den var ungefär som en napp.

Nu försöker Alauda Ruiz de Azúa skriva ett nytt manus, vilket inte är så lätt när hon har en framgångsrik film som ska marknadsföras internationellt. TT möter henne i Stockholm i samband med att filmen visas på Stockholms filmfestival.

Jag hade inte insett hur svårt det är att kombinera resandet med att börja förbereda nästa film. Men jag gör mitt bästa. Det är också ett mycket personligt projekt, men vi får se när jag får möjlighet att börja spela in det.

Den 11 februari presenteras årets pristagare på Goya-galan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.