A-
A+

Henry lovar snara val i Haiti

Haitis premiärminister Ariel Henry vid insvärningsceremonin den 20 juli.
Haitis premiärminister Ariel Henry vid insvärningsceremonin den 20 juli.
HaitiTT-AFP

Den svåra jordbävningen som drabbade Haiti förra helgen ska inte bromsa demokratiarbetet. Det säger premiärminister Ariel Henry och lovar val "så snart som möjligt".

Annons

Annons

Skalvet förra lördagen har orsakat stor förödelse i den fattiga nationen, och dödssiffran har stigit till över 2 000 personer, en siffra som befaras stiga ytterligare. Drygt 12 000 människor har skadats och närmare 60 000 hus beräknas ha förstörts.

Samtidigt råder ett maktvakuum i den politiska ledningen sedan presidenten Jovenel Moïses sköts ihjäl den 7 juli. Premiärminister Henry svors in två veckor senare och sade då att han planerade att skapa förutsättningar för landet att hålla val så snart som möjligt, vilket också västvärlden uppmanat landet att göra. Han upprepar nu samma budskap.

Jag är fast besluten att göra allt i min makt för att mitt land ska återgå till att vara en fungerande demokrati, sade han i ett möte med den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS.

Haiti skulle enligt planen ha gått till allmänna val den 26 september, men efter den politiska turbulensen efter mordet på Moïses sköts det upp till den 7 november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!