A-
A+

Herrarna OS-kvalade: "Pinsamt om vi inte får åka"

Det svenska lagkappslaget på 4x100 meter fritt med Marcus Holmquist, Robin Hanson, Isak Eliasson och Björn Seeliger tog en OS-plats, men missade VM-finalen.
Det svenska lagkappslaget på 4x100 meter fritt med Marcus Holmquist, Robin Hanson, Isak Eliasson och Björn Seeliger tog en OS-plats, men missade VM-finalen.
SimningDoha, TT:s utsände

Sveriges lagkappsherrar tog en OS-plats – men frågan är om de får en biljett till Paris.

Det är pinsamt om vi inte får åka, säger Isak Eliasson.

Laget på 4x100 meter fritt förbättrade sin tid från VM i Fukuoka förra året med sju tiondelar till 3.15,37.

Det räckte inte till en plats i finalen – dit fattades drygt sex tiondelar.

Däremot tog laget den 16:e och sista OS-kvalplatsen enligt Internationella simförbundets regler.

Där slås VM-tiderna från Fukuoka och Doha samman och de 16 främsta lagen får en OS-plats.

Sverige hade 16:e tid inför Doha, passerades av Storbritannien (diskade i försöken i Japan, nu till final), men gick förbi Polen.

Inget lag som simmar söndagskvällens final kan passera Sverige då de redan är före i OS-kvaltotalen.

SOK tar beslut

Frågetecknet är SOK, Sveriges olympiska kommitté, som i sina uttagningsregler stipulerar att ett lag ska kunna konkurrera om en tolfteplats i OS i Paris för att få åka.

I fall vi inte blir ivägskickade av SOK så är vi nog det enda kvalade landet som inte får åka, säger Isak Eliasson och fortsätter:
Kolla på vilken annan sport som helst. Det är inte så att vi säger till Malmö FF att ni inte är bra nog så ni får inte åka till Champions League (om de kvalat in). Eller att landslaget inte får åka till VM "för ni går ändå inte till final".

"Värda en OS-plats"

Eliasson (49,09) och startsträckans Robin Hanson (49,27) fick inte till perfekta lopp, däremot gjorde Björn Seeliger (47,97) och debutanten Marcus Holmquist (49,04) bra insatser.

Förbundskaptenen Martina Aronsson kommer att argumentera för att Sverige får skicka sitt första herrlag till OS sedan 2008.

För det första var vi fem killar in i tävlingen, nu är det fyra som är här. Det är mitt i en säsong för våra USA-baserade simmare (Seeliger, Hansson och Holmquist) så jag har mina argument klara. De är värda en OS-plats.
Det är så jämnt att den dagen vi får ihop fyra som simmar bra så har vi en halv sekund till sju tiondelar att kapa, säger Aronsson.

Elias Persson, som också var aktuell för lagkappen, fick lämna återbud i fredags på grund av sjukdom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.