A-
A+

Hett halvår när Jansa leder i EU

Sloveniens premiärminister Janez Jansa talar i EU-parlamentet om sin regerings prioriteringar under det kommande halvåret som ordförandeland i EU:s ministerråd.
Sloveniens premiärminister Janez Jansa talar i EU-parlamentet om sin regerings prioriteringar under det kommande halvåret som ordförandeland i EU:s ministerråd.
EUTT:s korrespondent

Heta känslor om värderingar och mänskliga rättigheter är att vänta under Sloveniens halvår som ordförandeland i EU:s ministerråd.

Även den interna politiska striden lär synas rejält.

Annons

Annons

Relationen är allt annat än god mellan regering och opposition i det lilla alplandet. Det syns också direkt när den konservative premiärministern Janez Jansa håller tal i EU-parlamentet och genast möts av kritik från vänsteroppositionen.

En stor mängd av slovenerna stöder inte den väg som premiärministern slagit in på. Folket kommer inte att låta sig tystas, lovar EU-parlamentsledamoten Tanja Fajon från Sloveniens socialdemokratiska parti, SD.

Jansa slår dock envist ifrån sig, inte minst mot de kritiker som anklagar honom och hans regering för att slå ned på pressfriheten och rättsväsendet.

Det råder noll repression gentemot media och journalister i Slovenien, säger Jansa till ledamöterna i Strasbourg.

Mer utvidgning

Som ordförandeland i ministerrådet är det upp till Slovenien att lotsa fram övriga EU-länder till uppgörelser och kompromisser i allehanda aktuella politiska frågor. Fokus under hösten kommer till stor del att ligga på ekonomiska stödpaket efter coronapandemin och en mängd förslag på klimatsidan, som väntas från EU-kommissionen nästa vecka.

Andra tunga frågor blir migrationen, där länderna fortsatt har svårt att ena sig om en gemensam asyl- och migrationshantering.

Slovenien trycker samtidigt på för ytterligare EU-utvidgning och att grannländerna på västra Balkan inte ska tappa tron på att ett EU-medlemskap verkligen kan bli aktuellt.

Perspektivet måste vara konkret, så att folk kan tro på att det kan uppfyllas inom den nuvarande generationens livstid. Annars kommer de här stegen att tas av någon annan, som har andra mål och värderingar, varnar Jansa i Strasbourg.

Annons

Annons

"Inte en koloni"

Just värderingsfrågan är extra het för tillfället, med en intensiv debatt om hur det egentligen står till med demokrati och rättsstatsprinciper i EU-länder som Ungern och Polen.

Kritikerna anklagar Jansa och hans regering för att vilja föra Slovenien åt samma håll.

Själv talar han i stället om vikten av att "respektera" EU-ländernas olika kulturer. Jansa är tydligt kritisk mot vad han anser vara en förmyndarmentalitet från EU:s större och äldre medlemsstater.

Mindre länder i EU behandlas som andra klassens medlemmar. Vi är inte en koloni, sade Jansa i ett möte med TT och andra utländska journalister utanför Ljubljana i förra veckan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!