A-
A+

Hettan lamslår kulturvärlden

Pearl Jams sångare Eddie Vedder har skadat stämbanden på grund av hetta och brandrök. Arkivbild.
Pearl Jams sångare Eddie Vedder har skadat stämbanden på grund av hetta och brandrök. Arkivbild.
KulturTT

Inställda konserter och stängda museer. Den extremvärme som rör sig över Europa har fått stora konsekvenser för artister och kulturinstitutioner.

Annons

Annons

På onsdagen ställde Pearl Jam in en planerad konsert i Wien då Eddie Vedders hals tagit skada av hetta och brandrök under bandets utomhusspelning utanför Paris. Sångaren har haft kontakt med läkare men på onsdagen var hans stämband inte återställda, meddelar bandet på sin hemsida.

Den amerikanske artisten Andrew Bird skulle ha spelat i London på tisdagen men även han valde att ställa in sin konsert på grund av hettan.

Under måndagen och tisdagen tvingades flera museer i London att stänga på grund av värmen, bland dem Victoria and Albert Museum. British Museum höll de övre gallerierna stängda och förkortade sina öppettider. Temperaturen på några av stadens gallerier och museer nådde stundtals upp till 35 grader, skriver tidningen Museums Journal.

Museipersonal menar att värmen utgör en hälsorisk men varnar även för att museiföremål kan ta skada. Föremål av vax smälter och det lim som håller samman utställningsobjekt förlorar sin effekt, säger en museianställd till Museums Journal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.