A-
A+

Hinner du få testsvaret till julafton?

Utanför lasarettet i Enköping finns en av alla självbetjäningslådor som region Uppsala infört för att den som behöver själv ska kunna hämta upp och lämna in ett covid-19-test.
Utanför lasarettet i Enköping finns en av alla självbetjäningslådor som region Uppsala infört för att den som behöver själv ska kunna hämta upp och lämna in ett covid-19-test.
CoronavirusetTT

Fler än någonsin under pandemin testar sig för covid-19 och systemet är pressat. För landets febriga kan provsvaret avgöra om det blir isolering eller en god jul i gemenskap – och hur snabbt det går beror på var du bor.

Är du frisk och har pengar på kontot? Då finns en genväg.

Annons

Annons

Undersköterskan Seema Gul, närmast i bild, fyller på förpackningar med covid-19-test i självbetjäningslådan utanför lasarettet i Enköping. På måndagen hämtades 840 tester ur lådan.
Undersköterskan Seema Gul, närmast i bild, fyller på förpackningar med covid-19-test i självbetjäningslådan utanför lasarettet i Enköping. På måndagen hämtades 840 tester ur lådan.

Tiden för att få tag i ett PCR-test varierar från som bäst ingen väntetid alls – till som värst att få beskedet att tiderna är slut och välkommen åter.

När relevanta kroppsvätskor skrapats fram ur munhåla, näshåla och svalg och packats i plastpåse kan mobilen plinga till med ett svar senare samma dag eller efter tre dygn.

Om du just börjat huttra, halsen svider och pannbenet bultar kan det nu vara för sent att beställa ett prov och med säkerhet få svar i tid till jullunchen.

Hur lång tid det tar att få ett testikit och ett provsvar varierar både mellan regioner och inom regioner, visar TT:s enkät. Har man otur kan det ta fem dagar. Har man tur kommer svaret följande dag.

Testare jobbar i jul

Men provtagning- och analyspersonal ska jobba fullt ut hela julen, så det behöver inte vara kört bara för att svaret inte kommit till julafton.

Öppna tanken för ett juldags-, annandags-, eller mellandagsfirande – men glöm inte myndigheternas mantra: Stanna hemma om du har symtom.

Region Uppsala har haft det tufft och det är fortfarande svårt att boka tiderna som släpps kontinuerligt. I regionens mindre orter kompletteras systemet av lådor med testkit som kan plockas upp och lättar på trycket. Men provsvaret i Uppsala dröjer just nu tre dygn.

Provtagningsmaterial och analyskapacitet på laboratoriet räcker inte till just nu, uppger de.

Emma Spak, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR, ser problem i hela kedjan.

Annons

Annons

Hela kedjan

Det vi kan se nu är att det finns utmaningar i alla steg av kedjan, provtagning, distribution av kit och analyskapacitet.

Region Gävleborg set ett betydligt mildare tryck. Provtagningstid kan bokas inom ett dygn och svaret är oftast klart eftermiddagen dagen därpå.

I Skåne tar själva testet längst tid, 2–3 dygn. Medan analysen kommer redan på eftermiddagen om testet gjorts på en provtagningsstation och dagen efter om det lämnats in på apotek.

I region Örebro behöver man inte vänta alls tack vare systemet med tester i utplacerade lådor. Svarstiden har däremot ökat senaste veckan från högst ett dygn till tre.

"Vårt externa labb blev överhopat med prover från flera regioner förra veckan, vilket skapat viss fördröjning", enligt Martin Sundqvist, överläkare vid laboratoriemedicinska kliniken.

Borde jobba mer

Situationen i Västra Götalandsregionen liknar Skånes: Inga problem att få test men svaret dröjer omkring tre dygn.

"Analyskapaciteten är begränsande, i såväl VGR som Sverige i stort. Vi räknar med att belastningen vad gäller analys av PCR-prover från skolbarn med gurgeltester, cirka tio procent av nuvarande volym, kommer att minska under veckan på grund av skollov", skriver pressekreteraren Thomas Schulz Rohm i ett mejl.

TT: Vad är det som är svårare nu jämfört med när lika många testade sig i våras?

I vissa delar av landet användes resurser som nu används till annat, till exempel körde färdtjänsten ut provtagningskit. Nu har vi väldigt omfattande vaccinationsarbete i gång samtidigt, testar, hanterar uppskjuten vård och ökat vårdbehov för covid, säger Emma Spak på SKR.

I Halland delar man bilden av att det är analyserna som tar tid och vill se att det jobbas fler dagar i veckan och fler timmar per dygn.

Köp dig fri

Blekingeborna kan få ett test samma dag – men behöva åka till en annan kommun för att hämta upp det. I Sörmland varierar tiden för att få ett test mellan mindre och större orter, längre på de mindre.

Men det finns också andra testvägar, med löftet om ett svar senast klockan 12.00 nästa dag. I Stockholm, Göteborg och Malmö kan den som söker negativt covid-19-test och har tillräckligt i plånboken betala 995 kronor för ett test från privata Werlabs.

Tjänsten är avsedd för den som vill ha ett reseintyg och kräver att man varit symtomfri i sju dagar vid provtagningstillfället. Men kan lika gärna nyttjas som säkerhet för att våga träffa en närstående i riskgrupp på julafton.

En rad nätläkarföretag erbjuder liknande tjänster. I Stockholm och Göteborg kör något som heter PCR-bilen runt och utför provtagning och utlovar svar samma kväll eller dagen därpå. Kostnad: 1 290 kronor. Krav: Symtomfri i 14 dagar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.