Hisnande handel inför Teslas indexdebut

Upp eller ned för Tesla-aktien? Här är företagets vd Elon Musk vid utdelningen av det tyska Axel Springer-priset tidigare i december.
Upp eller ned för Tesla-aktien? Här är företagets vd Elon Musk vid utdelningen av det tyska Axel Springer-priset tidigare i december.
EkonomiTT

Tesla har rusat till nya börshöjder, inför inkluderingen i börsindexet S&P500 i New York. På fredagen stängde aktien på all-time-high, 695 dollar, och även omsättningen beskrivs som hisnande.

Annons

Annons

Annons

Annons

Elbils- och energiföretaget är även i vanliga fall Wall Streets mest omsatta aktie. I snitt byter Tesla-aktier för 18 miljarder dollar händer varje dag, vilket kan jämföras med tvåan Apples 14 miljarder dollar, enligt analysföretaget Refinitiv. Men på fredagen kom omsättningen upp i 120 miljarder dollar.

Sådana mängder är bara typ galet, säger Randy Frederick vid mäklarhuset Charles Schwab i Texas till nyhetsbyrån Reuters.

Bakgrunden till det frenetiska intresset är att indexfonder måste köpa in sig i de bolag som läggs till i S&P500. På måndag läggs Tesla in i indexet, så fonderna hade tills denna handelsveckas slut på sig att skaffa aktier.

Att aktier läggs in i och faller ur stora börsindex är rutin, men som hajpat tillväxtbolag har Tesla blivit ett extremfall eftersom börsvärdet hann växa sig till enormt innan företaget uppfyllde S&P500:s övriga krav på bland annat stabil vinst.

Bara i år har Tesla-aktien rusat ungefär 700 procent, på förhoppningar om att företaget ska få en dominerande global roll när elektrifieringen av transportsektorn nu har full fart.

Men skeptikerna är också många, så Tesla är en väldigt volatil aktie, vilket har väckt farhågor om att hela S&P500 kommer att få en skakigare färd framöver.

Tesla steg 6 procent under börsens öppettider på fredagen, men föll sedan 3 procent i efterhandeln.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons