A-
A+

Historien bakom Skellefteåhalsduken blir film

En man med Skellefteåhalsduk virad runt halsen deltar i stormningen av Kapitolium den 6 januari i år. Pressbild.
En man med Skellefteåhalsduk virad runt halsen deltar i stormningen av Kapitolium den 6 januari i år. Pressbild.
NöjeTT

Många höjde på ögonbrynen när en man iklädd en Skellefteåhalsduk plötsligt dök upp under stormningen av Kapitolium i Washington DC i januari.

Nu skildras plaggets resa över Atlanten i en ny dokumentärfilm – med fokus på ett blomstrande Västerbotten och en hotad demokrati i väst.

Annons

Annons

Mattias Löw ligger bakom den kommande filmen 'Den röda halsduken' tillsammans med producenten Mathias Fjellström. Pressbild.
Mattias Löw ligger bakom den kommande filmen "Den röda halsduken" tillsammans med producenten Mathias Fjellström. Pressbild.

År 2017 skickade Skellefteå kommun ut ett gäng röda halsdukar i julgåva till utflyttade stadsbor. Reklamkampanjen hade kanske inte väckt någon större uppmärksamhet, om det inte hade varit för att ett av plaggen dök upp mitt under stormningen av den amerikanska kongressen drygt tre år senare.

Bilderna väckte många frågor – inte minst hos producenten Mathias Fjellström och dokumentärfilmaren Mattias Löw, som tidigare har arbetat med flera projekt som rör Västerbotten.

Det blev omgående en ganska naturlig tanke kring hur den hamnade där. Vem är han? Är han möjligtvis en av de här utflyttade skellefteborna? Sedan började vi förstå att det var mycket djupare än bara en halsduk som råkade hamna runt halsen på en kuppmakare, säger Mattias Löw och fortsätter:
Den blev någonstans en symbol för hotet mot vår demokrati, som är skörare än vad många tror.

Skellefteå i förändring

Samtidigt som det råder politiskt kaos i USA pågår en förändring i Sveriges näst nordligaste län. Skellefteå har varit på dekis under flera årtionden, menar Löw, efter att industrier har lagts ner och arbetstillfällen försvunnit. Men samma år som kommunen skickade ut de röda halsdukarna, beslutade företaget Northvolt att bygga en fabrik i staden, med tusentals nya arbetstillfällen som följd.

Västerbotten befinner sig i en enormt positiv utveckling, trots det som sker i omvärlden. Det blir så intressant, både kring demokratibegreppet men också den här nykapitalistiska optimismen, säger Mattias Löw.

Annons

Annons

"Måste vänja oss"

Än så länge är den så kallade Skellefteåmannen inte identifierad, och har hittills undkommit amerikanska myndigheter. Mattias Löw berättar att de är honom på spåren, men vill ännu inte avslöja exakt vad de har kommit fram till. I filmen intervjuas även flera personer från den alternativa högern i USA.

Jag tror inte att den här situationen den 6 januari var en tillfällighet. Vi måste börja vänja oss vid att populismen, i det här fallet högerpopulismen, börjar ta för sig och kanske tar över det som vi normalt sett ser som vår demokratiidé – hur hamnade vi där och har vi nått vägs ände? säger Mattias Löw.

Inspelningen av dokumentären, som har fått titeln "Den röda halsduken", fortsätter ett par månader till och filmen väntas ha premiär 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!