A-
A+

Historisk maskot med protes i Paris 2024

'Les Phryges' är maskotar för Paralympics och OS 2024.
"Les Phryges" är maskotar för Paralympics och OS 2024.
ParalympicsTT-AP

Två frygiska mössor blir officiella maskotarna för Paralympics och OS i Paris 2024. Maskoten för Paralympics har en synlig funktionsnedsättning – för första gången.

Det är nyckeln för oss, eftersom vi lider av att vara osynliga i samhället, säger Michael Jeremiasz, guldmedaljör i rullstolstennis.

Annons

Annons

Den frygiska mössan, även känd som en frihetsmössa, är en uppdaterad version av en konisk hatt. De bars i antiken i exempelvis Persien, Balkan och Frygien – en plats i dagens Turkiet där namnet har sitt ursprung.

Den blev senare en symbol för strävan efter frihet under franska revolutionen – nu har huvudbonaden presenterats som maskot för OS och Paralympics i Paris 2024.

Den paralympiska maskoten har en benprotes som går till knäet – det är första gången en Paralympics-maskot har en synlig funktionsvariation.

Det är nyckeln för oss, eftersom vi lider av att vara osynliga i samhället. Vi måste använda Paris 2024 som ett kraftfullt verktyg för att förändra våra rättigheter, säger fransmannen Michael Jeremiasz, guldmedaljör i rullstolstennis vid Paralympics i Peking 2008.

Enligt arrangörerna baserades valet av maskot på att de ville ha något som representerade ett "ideal". Maskotarna heter "Les Phryges".

För att tillverka maskotarna kommer man att använda tyg som utvecklats i den franska regionen Bretagne, men bland annat leksaksversioner kommer främst tillverkas i Kina.

OS avgörs 26 juli–11 augusti 2024 följt av Paralympics 28 augusti–8 september 2024.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.