A-
A+

Historisk rymdpromenad för kinesisk 41-åring

Wang Yaping fotograferad på utsidan av Tianhe-modulen på måndagen.
Wang Yaping fotograferad på utsidan av Tianhe-modulen på måndagen.
RymdenTT

Wang Yaping har blivit den första kinesiskan att jobba fritt svävande i rymden. Under ett sextimmarspass installerade hon och kollegan Zhai Zhigang utrustning på utsidan av Kinas nya rymdstation.

Annons

Annons

Tillsammans med Ye Guangfu utgör Wang och Zhai den andra besättningen på rymdstationen Tiangong ("Himmelska palatset"), och ska fortsätta byggprocessen. Bara en av flera moduler är på plats än så länge – men den är fullt beboelig, och trions uppdrag varar i ett halvår.

55-årige Zhai är en veteran som genomfört flera rymdpromenader tidigare, däribland Kinas första för 13 år sedan. 41-åriga Wang har också varit i rymden i tidigare, men blev nu alltså första kvinna från Kina att arbeta ute i det fria, skriver Kinas rymdmyndighet CMSE på sin webbplats.

Modulen som redan är i drift heter Tianhe. Den kompletteras nästa år med sektionerna Mengtian och Wentian. Men även när bygget är klart ska det vara mycket mindre än Internationella rymdstationen (ISS). Tiangong kommer att väga 66 ton, medan ISS väger 450 ton.

Kina är inte med i det multinationella samarbetet kring ISS. Exempelvis USA vågar av säkerhetspolitiska skäl inte samarbeta med diktaturen Kina i rymden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.