A-
A+

Historiskt höga flöden i Luleälven

Luleälven har ovanligt höga flöden, vilket SMHI utfärdat varning för. Arkivbild.
Luleälven har ovanligt höga flöden, vilket SMHI utfärdat varning för. Arkivbild.
VäderTT

Den senaste tidens regn har lett till historiskt höga flöden i Luleälven, och SMHI har därför gått ut med en orange varning.

Annons

Annons

En orange varning är den näst högsta på den tregradiga varningsskalan, och innebär risk för allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten samt allvarliga skador på egendom och miljö.

De orangea varningarna gäller övre delen av Lilla Luleälven samt Nedre Luleälven. Gul varning är utfärdad för nedre delen av Lilla Luleälven, mellan Jokkmokk och Vuollerim.

Det har regnat väldigt mycket den senaste tiden vilket gör att sjöarna är fulla. Vattenfall, som reglerar älven, får därför tappa mycket vatten. Det innebär att det är väldigt mycket vatten som rinner i Lilla Luleälven och Stora Luleälven, säger Bettina Matti, jourhavande hydrolog vid SMHI.

Längs sträckorna med orange varning är flödena av en omfattning som uppstår vart 25:e till vart 50:e år, fortsätter hon.

Vi är ju vana vid höga flöden på våren och försommaren, men nu har det kommit så mycket regn så att det är överfullt.

Med varningarna vill SMHI peka på risken för översvämningar och uppmana till försiktighet.

Alla som vistas längs med eller på älven bör tänka efter om de verkligen ska ut på fisktetur, till exempel. Det är väldigt höga strömhastigheter i älven, säger Bettina Matti.

Den närmaste tiden ser dock området ut att klara sig från större nederbördsmängder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.