A-
A+

Hiv-smittades i vården – kan få miljoner

Minst 2 400 britter avled av smittat blod som de fått från vården på 1970- och 80-talen. Arkivbild.
Minst 2 400 britter avled av smittat blod som de fått från vården på 1970- och 80-talen. Arkivbild.
StorbritannienTT

Britter som smittades av hiv och hepatit C vid blodtransfusioner i vården på 1970- och 80-talen bör omgående få miljonkompensation, enligt en statlig utredning.

Annons

Annons

Brian Langstaff, som har lett utredningen, anser att regeringen ska ge ersättning till över 4 000 personer "utan dröjsmål" med anledning av blodskandalen. I gruppen finns förutom smittade personer även anhöriga och familjer till en del av dem som avled som en följd av att ha smittats, rapporterar brittiska medier.

De bör få "utbetalningar på inte mindre än 100 000 pund", har utredningen kommit fram till. Summan motsvarar drygt 1,2 miljoner svenska kronor.

Uppemot 30 000 människor smittades med hiv och hepatit C i Storbritannien efter att ha fått smittat blod på 1970- och 80-talen. Minst 2 400 avled, rapporterar The Guardian.

Enligt The Times kom blodet från USA, där det ofta var prostituerade och narkomaner som donerade blod.

Brian Langstaffs rekommendation om omedelbara utbetalningar får stöd av de tidigare hälsoministrarna Jeremy Hunt, Matt Hancock och Andy Burnham.

Regeringskansliet meddelade på lördagen att det kommer att agera på rekommendationen omgående och att utredningens rapport ska läggas fram för parlamentsledamöterna när parlamentet samlas i september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.