A-
A+

Hjälpte utredarna – vill ha ännu kortare straff

Högsta domstolen kommer att ta upp fallet med straffnedsättningen för två män som medverkat i utredningen av brott de själva begått. Arkivbild.
Högsta domstolen kommer att ta upp fallet med straffnedsättningen för två män som medverkat i utredningen av brott de själva begått. Arkivbild.
BrottTT

Männen medverkade till att brotten de dömdes för kunde klaras upp och fick straffet kortat.

Men inte tillräckligt mycket ansåg de, och överklagade domen till HD.

Nu får de medhåll av riksåklagaren som även hon anser att fängelsestraffen bör kortas mer.

Annons

Annons

"Om det ska vara ett reellt incitament att medverka i utredningar och bidra till att brott klaras upp måste straffnedsättningen vara ganska påtaglig", säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Männen dömdes till sex års fängelse för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Bland annat då männen berättat för polisen om brotten, och därmed bidragit till att de kunde klaras upp, fick de en nedsättning av fängelsestraffen med tio respektive tolv månader av hovrätten.

Männen har överklagat domen till Högsta domstolen (HD), då de anser att straffet borde kortats mer. I ett yttrande som riksåklagaren nu skickat in till HD motsätter hon sig inte männens krav på ett lägre straff.

Enligt Katarina Johansson Welin så bör nedsättningen av straffet normalt vara ungefär 30 procent, vilket i männens fall skulle motsvara en förkortning med cirka två år.

Högsta domstolen har beslutat att målet ska prövas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.