A-
A+

Hjärnimplantat hjälper ALS-drabbade med talet

Forskare har utvecklat en ny teknik som hjälper till att återställa kommunikationen för personer med svår förlamning. Arkivbild
Forskare har utvecklat en ny teknik som hjälper till att återställa kommunikationen för personer med svår förlamning. Arkivbild
MedicinTT

Med ny teknik har forskare i USA lyckats tolka och omvandla hjärnaktivitet till tal på ett snabbare och mer exakt sätt. Dessutom med större ordförråd än vad som tidigare varit möjligt.

Annons

Personer med neurologiska funktionsnedsättningar efter exempelvis en stroke, liksom människor drabbade av ALS, lider ofta av talsvårigheter på grund av förlamade muskler. Tidigare studier har visat att det är möjligt att tolka hjärnaktiviteter hos en förlamad person, men endast med begränsad hastighet, precision och ordförråd.

Nu har forskare vid Stanforduniversitetet utvecklat ett så kallat brain computer interface (BCI), som samlar in utvalda cellers aktivitet med en rad elektroder placerade i hjärnan. Med hjälp av enheten kunde en patient med ALS kommunicera med en genomsnittlig hastighet av 62 ord per minut, vilket är 3,4 gånger snabbare än det tidigare rekordet för en liknande enhet.

Även ordfelsfrekvensen var betydligt lägre än vad som tidigare uppmätts, framgår av studien som publicerats i Nature.

I en parallell studie har forskare använt en annan BCI-baserad metod för att komma åt hjärnans aktivitet. Där har elektroder som sitter på hjärnans yta registrerat aktiviteten hos celler i hjärnbarkens talcentrum.

Med hjälp av avatarer har forskarna skapat en modell för djupinlärning för att dechiffrera de data som samlats in från en patient med svår förlamning orsakad av stroke.

När hon försökte tala hela meningar i tysthet genererade hjärna till text-översättningen en medianhastighet på 78 ord per minut, vilket är 4,3 gånger snabbare än det tidigare rekordet. Därmed närmar sig hastigheten naturlig konversation.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.