A-
A+

Höga nivåer av amfetamin i Gävles avlopp

Beslagtaget amfetamin i Sandviken 2009.
Beslagtaget amfetamin i Sandviken 2009.
SamhälleTT

Gävle har höga nivåer av amfetamin i avloppsvattnet – väldigt höga. I en europeisk studie har staden näst högst nivåer av 82 undersökta städer, uppger kommunen i en rapport.

Annons

Annons

Gävle kommun har de senaste åtta åren analyserat avloppsvattnet för att få en bild av hur narkotikakonsumtionen ser ut. I årets rapport har cannabisbruket minskat medan användandet av amfetamin och kokain har ökat. Och det är amfetaminet som sticker ut, i en internationell jämförelse.

Det bruket har nästan fördubblats sedan 2016. En förklaring är att det i Gävleborg finns ganska många läkare som ställer ADHD-diagnoser. Men det illegala bruket av amfetamin har också ökat, säger Johnny Gustafsson, drogsamordnare i kommunen, till Gefle Dagblad.

Höga siffror, i relation till de andra undersökta orterna, märks också i närliggande Sandviken och Söderhamn. De tre orterna i Gävleborgs län ligger på plats två till fyra på Europas narkotikabyrå EMCDAA:s lista, bara Kroatiens huvudstad Zagreb redovisar högre siffror.

"Vi kan inte blunda för att användningen av både kokain och amfetamin, som ibland missvisande beskrivs som ”festdroger”, ökar. Nu måste vi fortsätta utveckla vårt förebyggande arbete, säger Lars Öberg (S)", ordförande i socialnämnden i Gävle i kommunens rapport.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!