A-
A+

Högerextrem cell gripen – planerade sprängdåd

Tyska poliser. Arkivbild.
Tyska poliser. Arkivbild.
TysklandTT-AFP

Tysk polis har gripit fyra personer i en koordinerad insats mot nätverk som enligt åklagare ska ha "förberett sprängdåd och andra former av våldsamma attentat".

Bland personerna i nätverket finns både högerextremister och personer som organiserat sig mot coronarestriktionerna.

Annons

Annons

De gripna är en del av Förenade patrioter och uppges även ha haft planer på att kidnappa "välbekanta offentliga personer".

Ett av gruppens mål var att "förstöra elkraftverk för att orsaka långvariga, landsomfattande strömavbrott", säger åklagarkammaren i staden Koblenz tillsammans med delstatspolisen i Rheinland-Pfalz.

Syftet med detta var att skapa en "inbördeskrigsliknande situation som skulle leda till omstörtandet av det demokratiska styrelseskicket i Tyskland", säger man vidare.

Nätverket består av medlemmar från både den högerextrema gruppen Rikets medborgare och personer som opponerat sig mot den tyska regeringens covidrelaterade nedstängningsåtgärder

Förutom frihetsberövandena har polisen även beslagtagit runt 25 vapen, däribland automatgevär, samt guld, silver och kontanter i olika valutor till ett sammanlagt värde av cirka 100 000 kronor.

När den tyska regeringen under Olaf Scholz tog över styret i december förra året lovade man nya krafttag mot högerextremistiska grupperingar efter att tidigare administrationer kritiserats för att ha varit för slapphänta på den punkten.

I förra veckan greps totalt fyra personer i en annan insats mot extremhögern runtom i Tyskland i vad Der Spiegel beskrev som "det största slaget mot den nynazistiska miljön på senare tid".

Motståndet mot covidrestriktionerna i Tyskland har understundom samlat tiotusentals demonstranter med skilda ideologiska hemvister där både vaccinskeptiker och nynazister deltagit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.