Högst ökning av covidpatienter i Skåne

Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under en presskonferens med Region Skåne i Malmö.
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under en presskonferens med Region Skåne i Malmö.
CoronavirusetTT

Fler som insjuknar och behöver vård – de skånska sjukhusen är hårt ansatta och ökningstakten för antalet inlagda patienter är nu högst i hela landet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det har i princip fördubblats de senaste veckorna. Så illa har det varit, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör till TT.

En samhällssmittspridning – och förmodligen restriktioner och råd som inte följs fullt ut. Det tror Skånes sjukvårdsdirektör är orsakerna till att antalet inlagda patienter nu ökar i allt snabbare takt på de skånska sjukhusen, och ökningen sker snabbare här än i de andra två storstadsområdena.

Det går snabbt nu, säger hon.

"Vi gör allt vad vi kan"

I genomsnitt insjuknar nu drygt 1200 personer per dag i Skåne i covid-19. Över 500 patienter är inlagda på vårdavdelningar och 55 personer får intensivvård på de skånska sjukhusen, enligt tisdagens siffror från Region Skåne.

Under tisdagen aktiverades också krislägesavtalet i Region Skåne för att vården ska kunna klara sitt uppdrag. Avtalet, som beslutades vid ett möte med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och arbetsgivarparten Sobona på tisdagskvällen, rör personal inom intensivvård. Det innebär att arbetstiden kan förlängas till 48 timmar i veckan.

Vi gör allt vad vi kan för att hjälpa alla patienter med de resurser vi har, säger regiondirektör Alf Jönsson till TT och fortsätter:
Vi är väl rustade, vi är hårt ansträngda och vi jobbar allt vi kan för att hjälpa alla.

Annons

Annons

Respons från studenter

Enligt Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör sker samarbete med omliggande regioner i Sydsverige vad gäller vårdplatser – om platsbrist uppstår. Regionen har även vänt sig till näringsliv och lärosäten för att få kontakt med fler som kan ha vårdkompetens – om personalbrist skulle uppstå.

Vi har en stor respons från läkarstudenter och sjuksköterskestudenter men även undersköterskor som utbildar sig. Sen har vi gått ut till brett till näringslivet – vi vet att vissa branscher har sjukvårdsutbildad personal, säger Pia Lundbom och fortsätter:
Alla de kan inte gå in på en intensivvårdsavdelning för det krävs specifik kompetens. Men de kan hjälpa till på andra ställen vilket gör att vi kan flytta personer som kanske har rätt kompetens vad gäller iva.

Lundbom uppmanar trots det ansträngda läget i vården ändå personer som har andra sjukdomar som innebär ett behov av vård att inte stanna hemma.

Man ska inte undvika vård.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons