A-
A+

Höjd gräns för CSN – fler ska plugga sent

Liberalernas forskningspolitisk talesperson Maria Nilsson. Arkivbild.
Liberalernas forskningspolitisk talesperson Maria Nilsson. Arkivbild.
UtbildningTT

Fler ska uppmuntras till att utbilda sig eller byta karriär senare i livet. Regeringen och januaripartierna ska nu höja åldersgränsen för rätten till studiemedel, trots att det i dag är få 50-plussare som tar studielån.

Det ligger ett signalvärde i att göra det här, säger Maria Nilsson (L).

Annons

Annons

Den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel ska höjas från dagens 56 till 60 år. Därtill ska nedtrappningen till rätten att låna flyttas fram från 47 år till 51. Det föreslår regeringen i en proposition som lämnas till riksdagen nästa vecka.

Även den övre åldersgränsen för rätt till studiestartsstöd, som är ett bidrag som arbets­lösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola, ska höjas från 56 till 60 år.

Beslutet fattades under torsdagens regeringssammanträde och är ett resultat av januariöverenskommelsen.

Längre arbetsliv

Vi har ett längre arbetsliv i dag och arbetsmarknaden är inte lika statisk. Då blir behovet av att kunna omskola sig mitt i arbetslivet större, säger Maria Nilsson, högskolepolitisk talesperson för Liberalerna.

Det handlar även om att systemen ska hänga ihop, säger hon.

Signalerar vi att vi ska jobba högre upp i åldrarna, till exempel att pensionsåldern höjs, och pratar om att arbetsmarknaden förändras i hög takt – då måste studiemedlen hänga med så att det inte fastnar där.

Annons

Annons

Få berörs i dag

Av de drygt 540 000 personer som under 2020 fick studiemedel av CSN för studier i Sverige var det endast 10 700 som var 50 år eller äldre, det vill säga mindre än två procent.

TT: Hur många i de äldre grupperna vill ha studiemedel – är detta ett reellt problem?

Just nu är det ganska få som är över 50 år som har studiemedel, det ska vi vara ärliga med. Men jag tror att det ligger ett signalvärde i att göra det här, man ser att det blir en möjlighet och att man uppmuntras av samhället, säger Maria Nilsson.

Det föreslås även att gränsen för när lånet ska vara återbetalt höjs från 60 år till 64.

Förändringen beräknas kosta 119 miljoner kronor årligen och föreslås träda i kraft 1 oktober i år för att kunna tillämpas från januari 2022. De förändrade återbetalningsreglerna beräknas ge en besparing på 62 miljoner kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!