A-
A+

Höjda investeringsmål för norsk olja

Investeringsplanerna för olje- och gasutvinningen i Norge 2022 höjs och väntas lyfta rejält 2023. Arkivbild
Investeringsplanerna för olje- och gasutvinningen i Norge 2022 höjs och väntas lyfta rejält 2023. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Olje- och gasbolag verksamma i Norge har under hösten höjt sina investeringsplaner för 2022. Skattelättnader införda som pandemiåtgärd bidrar till utvecklingen, visar statistik från den norska statistikbyrån SSB.

Annons

Annons

Totalt planerar den norska olje- och gasindustrin nu att investera 154,4 miljarder norska kronor nästa år. I augusti låg prognosen på 142 miljarder.

Samtidigt har investeringarna och planerna för resten av 2021 höjts till sammanlagt 182,3 miljarder, upp från 181,5 miljarder i augustiprognosen.

Enligt SSB kan investeringsplanerna för 2022 fortsätta öka en tid från de planer som nu ligger, vilket väntas minska nedgången för investeringar mellan åren 2021 och 2022.

Enligt bedömare väntas investeringarna i norsk olja och gas öka kraftigt 2023, med draghjälp från de skattelättnader som infördes i fjol. Ett tvåsiffrigt lyft i procent väntas, enligt Handelsbankens analytiker. Men detta väntas inte synas förrän i slutet av 2022 då de aktuella projekten godkänns, enligt SSB.

Norge är Västeuropas största producent av olja och gas med en produktion på omkring fyra miljoner fat oljeekvivalenter per dag. Vid sidan av norska Equinor och norsk-brittiska Aker BP är svenska Lundin Energy en stor aktör när det gäller olje- och gasutvinning i Norge.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.