A-
A+

Holtz dröm: Kopiera Zibanejads JVM-klassiker

Alexander Holtz mot Ryssland under fjolårets JVM-turnering. Arkivbild.
Alexander Holtz mot Ryssland under fjolårets JVM-turnering. Arkivbild.
IshockeyTT

Alexander Holtz minns Mika Zibanejads klassiska finalavgörande i junior-VM i ishockey 2012.

Nu hoppas han själv kunna upprepa bedriften.

Det är klart att man drömt om att avgöra ett JVM, säger han.

Annons

Annons

Det var i förlängningen i JVM-finalen för snart tio år sedan som en då 18-årig Mika Zibanejad snappade upp pucken i mittzon, stack iväg i ett friläge och avgjorde med en backhand förbi den ryske målvakten.

Det är Sveriges senaste triumf i mästerskapet. Då var Alexander Holtz nio år gammal – nu är han en av nyckelspelarna i Juniorkronornas jakt på ett nytt guld.

Man kommer ihåg när Zibanejad gjorde sitt avgörande, så att vinna ett JVM-guld skulle bli riktigt stort, säger han.

Hoppas avgöra

Då, precis som nu, avgjordes mästerskapet i Kanada. Holtz drömmer om att skapa ännu ett klassiskt JVM-ögonblick på kanadensisk mark.

Det är klart att man drömt om att vi avgöra ett JVM, så ja, det hoppas jag på, säger han.

Den 19-årige högerforwarden är nästan ett veteran i sammanhanget. Det är tredje gången han deltar i JVM.

För två år sedan blev det ett brons, och senast slutade det med ett uttåg i kvartsfinalen mot den nordiska rivalen Finland.

Det blir lite tredje gången gillt, säger Holtz.
Jag är riktigt revanschsugen. Jag har ett guld från U18-VM, men det saknas ett guld från JVM så det är det slutgiltiga målet.

Annons

Annons

Slår i underläge

Men Sverige är inte favoriter, anser han. Lag som USA, Kanada och Ryssland ser starkare ut på pappret. Det behöver dock inte vara en nackdel.

Jag tycker att vi har bra chanser. Vi kanske inte rankas som de största favoriterna, men jag tror att det kan vara bra för oss också. Att slå lite ur underläge, säger Holtz.

Det har varit en händelserikt höst för den lovande svensken. I början av november debuterade han i NHL för sitt New Jersey och totalt har det blivit sex framträdande i världens bästa ishockeyliga. Utöver det har Holtz fått flitigt med speltid i farmarligan AHL.

Han känner att han utvecklats mycket sedan förra upplagan av JVM.

Jag har spelat på liten rink hela året, så det blir rätt bra för det här tror jag. Jag har utvecklat en annan del av spelet, så det känns bra. Jag känner mig mycket mognare och bättre som spelare som helhet och allting, så det är en till nivå, säger han.

TT: Vad kan du bidra med i det här laget?

Det är framför allt att vara en offensiv faktor ute på isen. Sedan har jag spelat två JVM sedan tidigare så jag kan också bidra med lite erfarenhet där, säger han.

Sverige premiärspelar i JVM mot Ryssland på annandagskvällen svensk tid. Finalen spelas natten mot den 6 januari, svensk tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.