A-
A+

Hon får nyckelroll i VM när veteranerna petats

Hanna Olsson. Arkivbild.
Hanna Olsson. Arkivbild.
IshockeyFredrikshamn, TT:s utsände

Med flera äldre spelare petade blir en 23-åring en av Damkronornas mest erfarna spelare.

Frölundas Hanna Olsson gör redan sitt femte VM.

Jag växer med ansvaret och är självklart här för att bidra, säger hon.

Annons

Annons

Den mål- och poängstarka forwarden – som kommande säsong kliver ned en division för att vara ankare i Frölundas damsatsning – är en av åtta spelare som är kvar från det landslag som åkte ur A-VM 2019 i Finland.

I övrigt är mycket nytt i det lag som i VM-comebacken ställs mot hemmanationen Danmark på torsdagskvällen.

Många blev förvånade när förbundskaptenen Ulf Lundberg valde att peta profiler och veteraner som målvakten Sara Grahn, backen Johanna Fällman och forwarden Emma Nordin inför VM.

Hanna Olsson erkänner att hon också blev det.

Jo, de har varit med länge och de är bra personer och spelare. Men det är upp till ledarstaben, säger hon.

Kvitt knäskadan

Så pressen ökar nu på de yngre – exempelvis Hanna Olsson.

Jag växer med ansvaret. Sedan så har jag en historik med operationer de senaste två åren, så jag är ödmjuk till min form och situation, säger hon.

Den förra HV71-spelaren drog av korsbandet för två år sedan, missade en hel säsong och var inte heller helt återställd förra säsongen trots att hon blev femte bästa svenska poängplockare i SDHL med 32 poäng (11 mål+21 assist).

Jag fick göra en lättare operation i mars och städa upp sviter från den första operationen. Så jag har kört på med rehab under sommaren. Nu ska det vara hundra, det är jätteskönt. Det har varit en lång resa med mycket slit, säger hon.

Annons

Annons

"Här vi vill vara"

Hanna Olsson njuter av få spela sitt femte A-VM. Hon debuterade i Malmö 2015.

Det är här vi vill vara och Sverige ska ju vara en toppnation, men på senare år så har vi halkat efter och lag har sprungit om oss på världsrankningen, säger Olsson vars landslag bara är åtta på rankningen och har som mål att nå kvartsfinal.

Efter den uppmärksammade spelarstrejken hösten 2019 har Svenska ishockeyförbundet slutligen satsat på Damkronorna, men Hanna Olsson menar att spelarna själva också har ett stort ansvar i att ta Sverige tillbaka till världstoppen.

Framför allt i det dagliga jobbet på hemmaplan. Det ligger ett stort ansvar på oss som spelare också, det går inte bara att snacka förutsättningar, säger hon.

Hanna Olsson har fått vänta längre än många av sina lagkamrater på att möta de bästa. Hon missade OS i Peking i februari då hon testades positivt för covid-19.

Jättetråkigt så klart. Jag är tacksam över att jag inte blev sjuk, jag fick ett positivt test och i och med det var man rökt. Jättesurt att det inte gick att lösa, jag var frisk och redo långt före premiären egentligen, berättar Olsson.

Forwarden, från Hälsö i Göteborgs skärgård, är efter utflykter i Linköping, Djurgården och HV71 tillbaka hemma på västkusten igen.

Hon är det stora affischnamnet i Frölundas damsatsning som startar i damettan, men där tanken är att det ska bli spel i SDHL nästa säsong.

Hon är helt avlönad av Frölunda, 75 procent som hockeyspelare, 25 procent på kontoret.

Det är jätteinspirerande, det blir något helt annat när man har en heltidstjänst. Jag ska vara lite ambassadör för flicksatsningen och även jobba för att öka publiksiffrorna. Jag försöker hjälpa till och lär mig mycket.

Nu ska hon leda Sverige i VM-comebacken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.