A-
A+

Hon kan bli jokern i en svensk EM-startelva

Amanda Nildén under fotbollslandslagets träning på Örebäcksvallen i Båstad under tisdagen.
Amanda Nildén under fotbollslandslagets träning på Örebäcksvallen i Båstad under tisdagen.
FotbollTT

Amanda Nildén hade nästan gett upp fotbolls-EM. Men 23-åringen kom med i truppen, och nu är hon en tänkbar joker i en svensk startelva.

Trots att hon aldrig spelat en tävlingsmatch med landslaget.

För mig påverkar det inte jättemycket. Jag ser bara varje match som en match, säger Juventusbacken.

Annons

Annons

Efter ett par fina insatser under Algarve Cup i februari blev Amanda Nildén uttagen till Sveriges VM-kvalsamling i april. Men när sjukdomssymptom stoppade henne från spel både mot Georgien och Irland, trodde hon nästan att chansen till en plats i EM-truppen hade glidit henne ur händerna.

Uppenbarligen tyckte förbundskapten Peter Gerhardsson att 23-åringen redan visat tillräckligt med kvaliteter, och nu förbereder sig Nildén för sitt första EM, som en av två svenska mästerskapsdebutanter.

Det gick lite spöken i huvudet, att jag tänkte att det (VM-kvalsamlingen) kanske var min sista chans. Men nu är jag här, säger Amanda Nildén under tisdagens pressträff efter landslagets träning under EM-förlägret i Båstad.

Fostrad i BP

Vänsterbacken inledde sin karriär i Brommapojkarna men blev känd för en större publik förra sommaren, när hon lämnade sin dåvarande klubb Eskilstuna för italienska Juventus.

Den första säsongen i Serie A har varit en succé och förutom mycket speltid har Nildén kunnat räkna in både en ligatitel och en seger i italienska cupen.

Backveteranen Linda Sembrant, klubbkamrat i Juventus, har bara goda vitsord om sin yngre landsmaninna.

Hon har vuxit in i det under hela året i Juventus, hon har blivit bättre och bättre och tagit mer och mer plats. Det har varit kul att få följa den resan, säger Sembrant.

TT: Vad är det hon gör bra?

Hon är väldigt lugn, hon har en bra vänsterfot och ett bra passningsspel. Och hon är ändå väldigt mogen i sitt sätt att vara på planen, trots att hon fortfarande är väldigt ung. På de landslagssamlingar hon har varit med på har hon verkligen visat att hon slåss för det här och vill vara här, hon vill vara en del av laget.

Annons

Annons

Inga tävlingsmatcher

Nildéns första insats i A-landslaget kom genom ett kortare inhopp i en träningslandskamp mot Malta förra året, men det var i årets Algarve Cup som hon på allvar visade framfötterna genom sina insatser mot Portugal och Italien.

Nu hoppas hon slå sig in i den svenska EM-startelvan, närmast genom att först få starta genrepet mot Brasilien nästa vecka. Att hon ännu inte har spelat någon tävlingslandskamp ser hon inte som något större problem.

För mig påverkar det inte jättemycket. Jag ser bara varje match som en match. Jag har fått spela tre landskamper, och man kan tycka att det inte är jättemycket men jag känner mig trygg i den här gruppen och vad man ska göra på planen. När man går ut så är det som vilken match som helst, säger Nildén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.