A-
A+

Hon spelade bort över en halv miljon

Eva Lundell sitter med skulder på flera hundra tusen efter sitt spelberoende.
Eva Lundell sitter med skulder på flera hundra tusen efter sitt spelberoende.
SpelTT

Under tio år är Eva Lundell fast i ett spelberoende, något som hon lyckas dölja för sina allra närmsta. Medan hon lever familjeliv och jobbar som lärare skaffar hon sig skulder på 600 000 kronor.

Annons

Annons

Eva Lundell kraschade rejält när hon konfronterades av sin sambo.
Eva Lundell kraschade rejält när hon konfronterades av sin sambo.

När Eva Lundell är 38 år börjar hon spela på nätkasino. Varför hon börjar spela är svårt att säga, men i dag har hon sina teorier.

Det var ganska mycket som hände i mitt liv då. Min pappa gick bort och jag hade levt i ett väldigt långt förhållande, det var lite samma sak hela tiden. Jag tror att spelandet blev en flykt.

Hon tycker själv att det låter banalt, men likt många andra var hon ute efter någon sorts kick och spänning i vardagen. Och så var det jakten på drömvinsten.

Jag trodde att spel skulle göra mig lyckligare. Det är en helt absurd tanke – hittills har jag inte träffat någon som gått plus på sitt spelande.

Konfronterades

Men en dag sprack det. Eva blev konfronterad av sin sambo.

Jag kraschade rejält när det uppdagades hur det låg till. Jag blev mer eller mindre utkastad från mitt hem och försökte ta mitt liv, allting kändes för övermäktigt. Tack och lov gjorde jag inte det, säger hon.
Jag låg inlagd på psyket i tio dygn och fick otroligt bra hjälp. Min krasch var så stor och så hård och det tror jag har hjälpt mig i vägen till ett någorlunda friskt liv.

I dag är hon 48 år och spelfri, men lever med konsekvenserna av sitt tidigare beroende. Förutom den ekonomiska situationen med stora skulder, handlar det om att bygga upp förtroendet till nära och kära igen.

Jag blir lidande av det här hela livet. Det är inte bara det att man har spelat i tio år – man har ju även ljugit i tio år, så människor du älskar inte litar på dig. Man blir så skicklig i sina lögner. När jag tittar tillbaka förstår jag inte hur jag orkade.

Annons

Annons

Oro för återfall

Nu får hon hjälp genom psykolog, beroendecentrum och företaget Spelfriheten, som arbetar med att hjälpa människor ur spelberoende. Men hon oroar sig för återfall.

Jag är superrädd hela tiden och jag pratar mycket med min psykolog om det, så att jag ska lära mig att hantera dessa känslor när de kommer. Jag har inte haft något sug för spel sedan kraschen, men det kommer ju att komma, och då behöver jag vara tillräckligt stark.

Eva Lundell är långt ifrån ensam. Under pandemin har antalet kvinnor som sökt hjälp för ohälsosamt spelande ökat markant. Eva Lundell förstod själv att hon var spelberoende när lånen eskalerade, men hon tycker att det finns mycket okunskap kring spelmissbruk.

Spelbolagen vet exakt vilka punkter de ska trycka på för att hålla en kvar. Den här sjukdomen kan drabba precis vem som helst, till och med en läkare eller psykolog som förstår precis vad det handlar om. Eller en lärare som jag, som har allt som man kan önska sig.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!