A-
A+

Hongkong avlägsnar omstridd minnesskulptur

Skulpturen 'Pillar of shame', ett minnesmärke för de som dödades under massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989, monterades ned under natten mot torsdag.
Skulpturen "Pillar of shame", ett minnesmärke för de som dödades under massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989, monterades ned under natten mot torsdag.
HongkongTT

En skulptur som hedrar offren för massakern på Himmelska fridens torg i Peking har under natten plockats bort från University of Hong Kong.

De skickar en signal till studenterna att demokratirörelsen är över, säger upphovsmannen, den danska konstnären Jens Galschiøt.

Annons

Annons

Så här såg 'Pillar of shame' ut när den stod på campusområdet för University of Hong Kong. Arkivbild.
Så här såg "Pillar of shame" ut när den stod på campusområdet för University of Hong Kong. Arkivbild.

Den åtta meter höga "Pillar of shame" har stått på University of Hong Kong (HKU) sedan 1997. Skulpturen är gjord av koppar och föreställer 50 plågade ansikten och torterade kroppar, som en påminnelse av de demokratidemonstranter som dödades runt Himmelska fridens torg i Peking 1989.

Skulpturen har också därigenom varit en påminnelse om Hongkongs frihet gentemot Fastlandskina.

Men sedan Kina stramat åt sitt grepp om Hongkong väljer universitetet att ta bort skulpturen. Beslutet togs i oktober och har väckt starka känslor från omvärlden och demokrati- och människorättsaktivister.

De skickar en signal till studenterna att demokratirörelsen är över och att det är slut på yttrandefriheten i Hongkong, säger Jens Galschiøt till den danska nyhetsbyrån Ritzau, efter beskedet att skulpturen monterats ned.

Journalister hindrades

Under natten doldes skulpturen med lakan medan den borrades bort. Säkerhetsvakter försökte hindra journalister från att filma och komma nära konstverket under arbetet.

"Ingen har någonsin fått något godkännande från universitetet att ställa skulpturen på campus, och universitetet har rätt att vidta lämpliga åtgärder," skriver universitetet i ett uttalande.

Man försvarar nedmonteringen med att skulpturen utgör en risk för universitetet.

"Beslutet om den åldrade statyn baserades på en extern juridisk rådgivning och en riskbedömning för universitetets bästa", skriver man, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

"Min skulptur"

Konstnären Jens Galschiøt har sedan beslutet förgäves försökt att få skulpturen till Danmark, men i stället för att hörsamma hans önskemål säger universitet att den nu förvaras i ett förråd.

Vi vet inte exakt vad som har hänt, men jag är rädd att de ska förstöra den. Det här är min skulptur, och det är min egendom, säger Galschiøt till nyhetsbyrån AP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.