A-
A+

Hopp om framtiden på Östersjöfestivalen

Sveriges Radios Symfoniorkester. Pressbild.
Sveriges Radios Symfoniorkester. Pressbild.
KulturTT

Efter uppehållet i fjol är Östersjöfestivalen tillbaka.

Årets festival tar fasta på hoppet om framtiden och lägger fokus på pånyttfödelse och kulturens roll när samhället öppnar igen.

Annons

Annons

Berwaldhallens chef Staffan Becker. Pressbild.
Berwaldhallens chef Staffan Becker. Pressbild.

När pandemin slog till på allvar i mars förra året ställde Berwaldhallen i Stockholm om till att strömma sina konserter, men Östersjöfestivalen var inte möjlig att genomföra digitalt det året. Nu är festivalen tillbaka, men eftersom det fortfarande är för tidigt att veta hur situationen ser ut i september kommer hela festivalprogrammet att direktsändas till publiken via Berwaldhallen Play.

Publik igen

Konserterna framförs dock live i Berwaldhallen med sittande publik, även om det i dagsläget är oklart hur många som kan vara på plats samtidigt.

I september har Berwaldhallen varit stängd i 18 månader, men orkestern har aldrig slutat spela. Nu kan vi äntligen välkomna publiken tillbaka och vi fokuserar på samhällets efterlängtade omstart, säger konserthuschef Staffan Becker på en digital presskonferens där festivalprogrammet presenteras.

Tidigare år har Östersjöfestivalen satsat på stora internationella gästspel, men i år ligger fokus främst på den fasta ensemblen eftersom pandemin har omöjliggjort storskaliga gästande orkestrar från andra länder.

Pandemin har gjort att vi inte har kunnat planera som vanligt. I år har vi valt att inte ha internationella ensembler, utan fokuserar på Radiokören, Sveriges Radios Symfoniorkester, Stenhammarkvartetten och Malin Broman (Radiosymfonikernas konsertmästare, reds anm) och hennes program, säger Staffan Becker.

Annons

Annons

Dubbel urpremiär

Festivalen inleds den 9 september med en öppningskonsert med Esa-Pekka Salonen och Sveriges Radios Symfoniorkester. Därefter innehåller programmet till exempel dubbel urpremiär med två verk av Britta Byström: "Ink-wash on paper", som framförs till projicerade bilder av konstnären Gunnel Wåhlstrand, och "A room of one's own" som är inspirerad av Virginia Woolfs essä med samma namn.

Publiken bjuds även bland annat på musik av Bach, Dutilleux och Stravinskij, familjekonsert, Radiokörens konsert "The baltic seasons" samt Stenhammarkvartetten som framför Joseph Haydns "Jesu sju ord på korset".

Temat för årets festival är pånyttfödelse och nystart, och i en rad samtal deltar musiker, författare och politiker i de medverkande städerna Helsingfors, Gdansk, Riga, Vilnius, Oslo, Köpenhamn och Stockholm. Samtalen sänds på festivalens hemsida samt visas på storbildsskärm i både Berwaldhallen och de medverkande städerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!