A-
A+

Hopp om snabb återgång i EU-ekonomin

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni tror på en snabbare ekonomisk återhämtning än väntat efter coronapandemin. Arkivfoto.
EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni tror på en snabbare ekonomisk återhämtning än väntat efter coronapandemin. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Ekonomin i EU tycks snabbare än väntat kunna återhämta sig efter coronapandemin. Redan i år tros flera EU-länder vara tillbaka på samma nivåer som före krisen.

Annons

Annons

För bara två månader sedan landade gissningen på 4,2 procents tillväxt i EU i år.

Nu talas i stället om 4,8 procent.

Den gradvisa återöppningen är på väg att driva fram en stark ekonomisk återhämtning. Vaccineringarna fortsätter att gå fram i snabb takt, säger EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på en presskonferens i Bryssel.

Rumänien (plus 7,4 procent), Irland (7,2) och Ungern (6,3) är de länder där tillväxten väntas bli störst under 2021. För Sverige gissar EU-kommissionen på en uppgång på 4,6 procent, jämfört med en gissning på 4,4 procent i början av maj.

Som före krisen

Optimismen är så stor att kommissionen nu räknar med att några länder under det tredje kvartalet i år kan vara uppe på samma ekonomiska nivåer som före coronapandemin.

För 13 EU-länder sias redan om en större uppgång i år, än vad nedgången var i fjol. Det innebär dock inte automatiskt att deras ekonomier är större än före krisen – eftersom uppgångssiffrorna i år utgår från lägre tal, än vad nedgångssiffrorna gjorde jämfört med åren innan.

"En verklig succé – men andra kommer att behöva vänta längre. Stödåtgärder måste fortsätta så länge de behövs", säger Valdis Dombrovskis, kommissionens finansansvarige exekutive viceordförande om sommarprognosen.

Annons

Annons

Kvar i skuggan?

Kollegan Gentiloni påpekar samtidigt behovet av fortsatt vaccinering.

Spridningen av delta-varianten är en skarp påminnelse om att vi ännu inte är ute ur pandemins skugga, säger Gentiloni.

Tillväxten nästa år väntas nu landa på 4,5 procent. Inflationen väntas i sin tur bli 1,9 procent i snitt i år för att backa till 1,4 procent 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!