A-
A+

Hoppas på historisk ändring för skiddamerna

Vegard Ulvang. Arkivbild.
Vegard Ulvang. Arkivbild.
SkidorTT

I fjol röt de svenska skiddamerna ifrån och krävde lika långa tävlingsdistanser som herrarna.

Den förre norske skidstjärnan Vegard Ulvang hoppas kunna ge dem det som en sista insats i Internationella skidförbundet.

Annons

Annons

Vid Internationella skidförbundets (Fis) kongress om drygt två veckor finns ett förslag om att kvinnor ska få åka lika långa distanser som männen.

Jag hoppas kunna runda av med ett nytt historiskt beslut, att kvinnor och män ska åka lika långa distanser. Om skidvärlden är enig med mig tar man förhoppningsvis beslutet, säger Ulvang till Adresseavisen.
Medan herrarna har gått 15 kilometer, tremil och femmil har damdistanserna varierat väldigt mycket. Jag tycker att dagens program är dåligt och det är på tiden att vi reder upp det.

Motstånd i Norge

Ulvang, som nu avgår från Fis längdkommitté, har föreslagit att både damer och herrar kör 10 kilometer, 20 kilometer och 50 kilometer. I VM kan en sådan ändring göras tidigast till Trondheim 2025.

Förslaget kommer att få motstånd, inte minst från Norge. Men vi har fått positiva signaler från bland annat Sverige, Finland, USA och en hel del andra nationer. Så om jag ska gissa tror att att förslaget går igenom, säger Ulvang.

Annons

Annons

Jämförde med fotboll

För ett år sedan, under säsongsavslutningen i Falun, gick flera svenska skidstjärnor ut och krävde lika långa distanser som herrarna.

Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som vi i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande, sade Frida Karlsson då.

Och Linn Svahn jämförde med fotboll.

Inom fotbollen har damer och herrar 90 minuter plus övertid. Det är liknande inom de flesta sporter. Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara samma inom längdskidsporten. Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna, sade hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.