-
+

Hoppet lever för Malmös vandaliserade träd

Över 200 träd har vandaliserats på liknande sätt i Malmö under hösten och vintern.
Över 200 träd har vandaliserats på liknande sätt i Malmö under hösten och vintern.
BrottTT

Trädvandalen som härjar i Malmö har skadat totalt 234 träd.

Fastighets- och gatukontoret i Malmö har anlitat en konsult för att beräkna värdet på de så gott som identiska skadorna, skriver Sydsvenskan.

Annons

Annons

Genom att linda in träden snabbt kan man rädda träden från uttorkning.
Genom att linda in träden snabbt kan man rädda träden från uttorkning.
Det är förvånansvärt likartade skador, 10 till 15 centimeter i bredd och 30 till 40 centimeter i längd. Så det står klart att det är samma tillhygge som använts, säger Johan Östberg, landskapsingenjör och docent med inriktning på träd i urban miljö, till tidningen.

Att plantera ett nytt träd kan kosta upp till 60 000 kronor och särskilt praktfulla gamla träd kan värderas till hundratusentals kronor, uppger tidningen.

Johan Östberg är hoppfull och tror att många av träden kommer att överleva.

Lindar man in dem snabbt förbättras förutsättningarna. Då hindrar man UV-strålning och förhindrar uttorkning vilket gör att trädet bättre kan hantera sina skador. Senast nu i helgen var Gatukontorets jour direkt ute och lindade in skadade träd. Det är föredömligt.

Polisen i Malmö har nu tagit hjälp av den nationella operativa avdelningen, Noa, för att bland annat få fram en gärningsmannaprofil.

Johan Östberg säger att det som har hänt i Malmö, till synes meningslös vandalisering av träd, är unikt. Vandaliseringen har pågått sedan i november och har främst drabbat träd på allmän mark, men även på kyrkogårdar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss