A-
A+

Hörnqvist vill hjälpa Tre Kronor med NHL-stjärnor

Patric Hörnqvist under en Tre Kronor-träning tidigare i veckan.
Patric Hörnqvist under en Tre Kronor-träning tidigare i veckan.
IshockeyTT

Han har precis avslutat en lång och framgångsrik NHL-karriär – nu är Patric Hörnqvist öppen för att hjälpa Tre Kronor att få stjärnor till VM.

Det ska vara en stolthet att spela för Sverige, säger den förre forwardsstjärnan och VM-guldhjälten.

Patric Hörnqvist dök överraskande upp som rådgivare till landslaget när det samlades i Växjö inför Karjalaturneringen i veckan.

Det var inget som hade offentliggjorts i förväg, men den 36-årige Hörnqvist är med som bollplank till förbundskaptenen Sam Hallam och laget.

Det är jättekul, roligt att Sam och jag har fått så bra kontakt och efter fjolåret då jag blev skadad så pass tidigt började vi bygga en relation och kände att vi ser hockey på ganska samma sätt, säger Hörnqvist som avslutade karriären i somras.

Han spelade sin sista NHL-match för Florida Panthers i december i fjol då han drabbades av sin andra hjärnskakning på kort tid.

Hörnqvist, eller "Bengan" som han kallas, har en anställning i NHL-klubben och prövar sig fram i vad han vill göra i framtiden.

Vill hjälpa till

Ingenting är bestämt med Tre Kronor efter Karjalaturneringen – men det är tydligt hur mycket han brinner för landslaget.

När TT frågar om han kan tänka sig en roll där han lockar NHL-spelare till Tre Kronors VM-lag svarar han:

Absolut, det ska jag verkligen se till att vi får fler svenskar till VM.

Lika energisk och framåt som han var på isen är han när han pratar om landslaget:

Det är lätt att man tar förbundet lite för givet när man spelar och är med på landslagssamlingar, men utan förbundet hade jag kanske inte stått här i dag med 900 matcher i NHL. Så de har en stor grund i min utbildning också, säger Hörnqvist.

TT: Är det lätt att glömma bort det när vardagen rullar på i NHL?

Du lever i din lilla bubbla när du spelar i NHL, men förbundet har gett oss så sjukt mycket och visat upp oss på internationell nivå när vi spelade i SHL. Jag tror inte man glömmer, det är slitsamt att spela i NHL, men är du frisk och framför allt känner att du kan bidra och har energi för ett VM så ska du aldrig tveka, säger Hörnqvist som spelat fem VM, ett OS och ett World Cup med Tre Kronor.

Stjärnfritt i VM

Det blev 15 säsonger i NHL efter flytten från Djurgården och två Stanley Cup-titlar – den andra sedan han gjort det avgörande målet.

Under Sam Hallams första år hade förbundskaptenen svårt att locka de stora stjärnorna till VM där Tre Kronor efter en lovande start åkte ut mot Lettland redan i kvartsfinal.

Både Elias Pettersson och William Nylander var på gång – men det sprack av olika anledningar.

Nu är dessutom Josef Boumedienne, general manager i fjol som skötte mycket av NHL-kontakterna, ett frågetecken då han gått från scoutinguppdrag till assisterande tränare i Columbus.

Hörnqvist har redan fullt upp efter karriären. Han är engagerad i Florida Panthers, och har även en rådgivande roll i Djurgården. Plus landslaget just nu då.

Det är små mängder, men Florida är huvuduppgiften för min del. Så vi får se hur mycket tid som blir över, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.