A-
A+

Höstens första skoldag i Ukraina

Elever lämnar ett skyddsrum efter en övning under den första skoldagen i ukrainska Irpin på torsdagen.
Elever lämnar ett skyddsrum efter en övning under den första skoldagen i ukrainska Irpin på torsdagen.
UkrainaTT-AP

I dag är det terminsstart i Ukraina, där många av eleverna har inte gått i skolan på drygt ett halvår.

Deras senaste skoldag var den 23 februari, dagen före Rysslands storinvasion.

Annons

Annons

Minst 379 barn har dödats i Ukraina sedan invasionen i februari, och 223 andra saknas, enligt landets riksåklagare. Siffran tros dock i verkligheten vara betydligt högre. Ytterligare minst 7 013 barn finns bland de ukrainare som Ryssland tvångsförflyttat till ryskkontrollerade områden.

Många barn har tvingats fly från sina hem och befinner sin i andra delar av Ukraina eller i andra länder för att undvika striderna. Andra har gömt sig i källare i flera veckor. I områden som har bedömts som säkra har det varit möjligt att gå i skolan digitalt, även om lektionerna ofta fått avbrytas på grund av flyglarm.

2 400 skolor har skadats, av dem bedöms 269 vara förstörda, enligt ukrainska myndigheter.

Det blir som ett nytt normalläge för barn, vilket jag tror är väldigt oroande eftersom det inte är så barn ska leva sina liv, i tron att de kommer att attackeras när som helst, säger Unicef-chefen Catherine Russell.

Under torsdagen öppnar 51 procent av landets skolor för lektioner på plats, men eleverna kan i stället studera på distans om föräldrarna föredrar det.

Bland annat i regionerna Kiev, Lviv och Tjernivtsi får barnen komma tillbaka till klassrummen, men på vissa orter hålls lektioner under jord.

I vanliga fall har man fönster så man kan se ut. De här barnen har inte den lyxen och de blir vana vid den livsstilen, att tvingas bli skyddade från möjliga attacker, och det är inte vad något barn ska behöva utstå, säger Catherine Russell.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.