A-
A+

Hotad Rutte klarade sig med en varning

Nederländernas premiärminister Mark Rutte lämnar parlamentet efter misstroendeomröstningen tidigt på långfredagen.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte lämnar parlamentet efter misstroendeomröstningen tidigt på långfredagen.
NederländernaTT

Mark Rutte riskerade rött kort och utvisning från posten som Nederländernas ledare. Men premiärministern klarade sig när tidigare stödpartierna "bara" gav honom gult kort och en varning för att ha ljugit.

Annons

Annons

D66-ledaren Sigrid Kaag och premiärminister Mark Rutte lyssnar under debatten tidigt på långfredagen.
D66-ledaren Sigrid Kaag och premiärminister Mark Rutte lyssnar under debatten tidigt på långfredagen.

Mark Rutte har fått öknamnet "teflon-mannen" för sin förmåga att låta alla politiska skandaler rinna av honom utan problem.

Men nu ser chanserna att bilda en ny regering ut att ha minskat. Rutte klarade visserligen en misstroendeomröstning i det nederländska parlamentet, men kammarens röstade även för ett fördömande mot premiärministern för att han, enligt motionen, inte talat sanning.

Rutte tänker dock inte avgå.

Jag kommer att fortsätta som premiärminister. Parlamentet har skickat ett allvarligt budskap och jag tänker arbeta oerhört hårt för att återfå ert förtroende, sade han efter nattmanglingen.

"En mycket allvarlig sak"

Debatten och omröstningarna om Rutte inleddes under torsdagen men fortsatte flera timmar in på fredagsdygnet.

Det här var en mycket allvarlig sak och för det har jag bett om ursäkt.

Den "mycket allvarliga saken" gäller en härva som redan fällt hans första regeringssonderare efter förra veckans parlamentsval.

Sonderarna avgick sedan en av dem inte lyckats dölja en anteckning om att placera en omstridd kristdemokrat "någon annanstans". En rad partier krävde att även Rutte skulle avgå då han svävat på svaren om hur mycket han varit delaktig i diskussionerna.

Annons

Annons

Tror inte på förnekandet

Men av det blev det alltså "bara" ett fördömande. Men det kan räcka en bra bit, för Rutte lär nu få problem att bilda en regering, trots att hans högerliberala VVD blev största parti i parlamentsvalet den 17 mars.

Hade jag varit i hans kläder hade jag inte fortsatt, säger handelsminister Sigrid Kaag, ledare för det vänsterliberala och starkt EU-vänliga regeringspartiet D66, som blev näst största parti i valet.

Kaags D66 röstade nej i misstroendeomröstningen, men säger sig vara osäker på om hon vill sätta sig i en Rutte-ledd regering och att hon inte helt tror på hans förnekanden.

Kollegan Wopke Hoekstra, ledare för kristdemokraterna CDA, säger enligt De Telegraaf att det räckte med en markering och varning, då Ruttes lögner gjordes utanför parlamentet, och som partiledare, inte premiärminister.

Det är på långfredagens morgon fortsatt oklart när och i vilken form regeringssamtalen kan återupptas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!