A-
A+

Hovrättsdom om attack på regimkritiker i Gävle

Tumsu Abdurachmanov utanför säkerhetssalen i Attunda tingsrätt i november 2020. Arkivbild.
Tumsu Abdurachmanov utanför säkerhetssalen i Attunda tingsrätt i november 2020. Arkivbild.
BrottTT

Hammarattacken mot den tjetjenske bloggaren Tumsu Abdurachmanov i Gävle var enligt tingsrätten en statligt sanktionerad attack för att tysta en kritiker.

I dag meddelar hovrätten sin dom – men en av de som dömdes i tingsrätten har redan släppts.

Annons

Annons

Den 26 februari förra året attackerades Tumsu Abdurachmanov när han låg och sov i sängen i sin bostad i Gävle. En man som satt gränsle över honom i sängen angrep honom med en hammare.

Abdurachmanov skadades i huvudet men lyckades övermanna sin angripare. Han fick sedan mannen att erkänna att han hade kommit från Moskva, ett erkännande som bloggaren filmade och publicerade på sina kanaler.

Angriparen, en rysk man i 30-årsåldern, dömes i Gävle tingsrätt för mordförsök till tio års fängelse. En kvinna som hade ett förhållande med bloggaren dömdes för medhjälp till åtta års fängelse. De båda skulle även utvisas.

Blodhämnd från talmannen

Kvinnan ska bland annat ha släppt in angriparen i lägenheten då Abdurachmanov låg och sov. Enligt åklagaren hade hon inlett förhållandet för att kunna hjälpa till vid attacken.

Abdurachmanov är en av de mest välkända kritikerna av den tjetjenska regimen, och enligt tingsrätten var hans kritik mot den ryska delrepubliken den enda motivbild som stod att finna. Framför allt den "blodshämnd" som Magomed Daudov, talman i Tjetjeniens parlament, uttalade mot bloggaren i mars 2019 pekades ut som förklaring till dådet.

Det framstod även som självklart att en penningstark stat låg bakom, enligt rätten, då attacken föregåtts av noggrann planering till stora kostnader.

Annons

Annons

Nekade till mordförsök

Mannen som dömdes förnekade mordförsök men erkände grov misshandel. Han sade att han endast utdelade ett slag med hammaren, utan avsikt att döda. Enligt mannen sade han upprepade gånger nej till att attackera bloggaren, men vågade till slut inte neka sin tjetjenska uppdragsgivare.

Hovrätten för nedre Norrland meddelar sin dom klockan 11.

Kvinnan släpptes ur häkte efter att förhandlingen i hovrätten avslutats, vilket Gefle Dagblad rapporterade. Ett sådant beslut brukar indikera att personen inte kommer att dömas till fängelse.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!