A-
A+

HRW: Israelisk apartheid mot palestinier

Palestinska kvinnor väntar på att få passera en kontrollstation mellan den palestinska staden Ramallah och Jerusalem för att delta vid fredagsbön under ramadan. Bilden är från den 16 april i år.
Palestinska kvinnor väntar på att få passera en kontrollstation mellan den palestinska staden Ramallah och Jerusalem för att delta vid fredagsbön under ramadan. Bilden är från den 16 april i år.
IsraelTT

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) liknar i en ny rapport israeliska myndigheters behandling av palestinier vid apartheid.

Anklagelserna tillbakavisas med kraft av Israel.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den 213 sidor långa rapporten bygger bland annat på dokumentation av övergrepp samt analyser av regeringsdokument och officiella uttalanden.

Utifrån detta drar den New York-baserade människorättsorganisationen slutsatsen att Israel bedriver en "övergripande politik" som syftar till att "upprätthålla judiska israelers dominans över palestinier i Israel och på de ockuperade territorierna".

Laddat begrepp

Som exempel på detta lyfter HRW bland annat fram begränsningar av palestiniers rörelsefrihet och byggandet av bosättningar på konfiskerad palestinsk mark.

Organisationen väljer dessutom att för första gången använda det mycket laddade begreppet apartheid – som myntades för att beskriva det rasistiska förtryckarsystem som rådde i Sydafrika fram till 1990-talet, men som sedermera fått en mer allmän innebörd inom internationell rätt.

Annons

Annons

"Propaganda"

Israels utrikesdepartement avfärdar rapporten som "befängd och ogrundad" och anklagar HRW för en anti-israelisk agenda.

Omar Shakir, som leder HRW:s arbete kring Israel och de ockuperade palestinska territorierna, har länge verkat för bojkotter mot Israel och saknar kännedom om "fakta och verkligheten på marken", hävdar israeliska UD vidare.

Shakir utvisades från Israel 2019 anklagad just för att ha stött en palestinsk bojkott mot landet. Han tillbakavisar anklagelserna.

HRW uppmanar Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att utreda personer som kan anses ansvariga för det som människorättsorganisationen klassar som apartheid och förföljelse.

ICC meddelade i mars att man inleder en utredning av misstänkta krigsförbrytelser begångna av båda sidor på palestinskt territorium under Gazakriget 2014.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr