A-
A+

Hundertwasser – "han tror på oss"

Friedensreich Hundertwasser 1952. Under sina många resor besökta han även Sverige. Pressbild.
Friedensreich Hundertwasser 1952. Under sina många resor besökta han även Sverige. Pressbild.
KonstTT

Han gick på tvärs mot raka linjer och målade och verkade utifrån naturen. Friedensreich Hundertwasser visas nu i en stor utställning på Nordiska akvarellmuseet.

Han har mycket att berätta för vår samtid, säger museichefen Bera Nordal.

Annons

Annons

Annons

Annons

'Vyn från gatan' – Hundertwassers skiss på museet Kunsthaus Wien. Pressbild.
"Vyn från gatan" – Hundertwassers skiss på museet Kunsthaus Wien. Pressbild.
'Homage till tachism' Friedensreich Hundertwasser (1961). Pressbild.
"Homage till tachism" Friedensreich Hundertwasser (1961). Pressbild.

”Den raka linjen är ogudaktig och omoralisk". Påståendet kommer från konstnären och arkitekten Hundertwasser vars konst föddes ur österrikisk jugend med föregångare som Gustav Klimt och Egon Shiele. Djupt förankrad även i ekologiska skeenden stod Hundertwasser i opposition till sin samtids modernism.

I stället för raka linjer målade han spiraler och lökkupoler och i de byggnader som han ritade i Wien växer stora träd på balkonger och tak.

Han ville ändra stadsmiljön på ett sätt som görs av dagens arkitekter. Det här var idéer som han kom med redan på 1950-talet. I hans skisser till arkitektur och miljömanifestationer finns mycket av det som är så populärt i dag, säger Bera Nordal.

Akvareller och väv

I sommar räcker det med att resa till Skärhamn i Bohuslän för att kunna ta del av Hundertwassers konst och arkitektur. Bera Nordal beskriver utställningen på Nordiska akvarellmuseet som en "stor manifestation av hela konstnärskapet", tillika den största presentationen av Hundertwasser som gjorts i Sverige.

Akvarellmuseet har lånat in drygt 120 verk varav hälften är akvareller. Även skisser och modeller av byggnader, affischer till miljörörelsen, grafik och stora vävar ingår.

Han verkligen hatar raka linjer, det är så påtagligt, säger Bera Nordal och lyfter fram spiralen som den grundläggande formen både för Hundertwassers konst och livsfilosofi.
Den står för den eviga cirkulationen i universum kan man säga, han vill att vi ser oss som del av något, vi är inte ensamma, vi är som droppar i regnet. Det är en otroligt vacker livscirkel som han utvecklade redan på 50-talet.

Annons

Annons

Precis just nu

Bera Nordal är extra glad över att få visa Hundertwasser precis just nu.

Vi behöver en människa som är så optimistisk och har så mycket tro på oss och på naturen, vi måste göra det här tillsammans, det är ett gemensamt arbete.

"Hundertwasser" visas på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn 9 maj – 12 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss