A-
A+

Hundratal gripna efter skott i Minsk

Åtminstone ett hundratal personer har gripits till följd av en dödlig skottlossning i Minsk tidigare i veckan. På bilden syns fyra medlemmar av regimens hårdföra polisstyrka Omon. Arkivbild.
Åtminstone ett hundratal personer har gripits till följd av en dödlig skottlossning i Minsk tidigare i veckan. På bilden syns fyra medlemmar av regimens hårdföra polisstyrka Omon. Arkivbild.
BelarusTT-AP-AFP

En ledande it-aktivist och en KGB-man dödades i en skottlossning i Minsk.

Regimen gör gällande att det var ett terrorärende – och ett hundratal personer har gripits då de gett en annan bild av det hela i sociala medier.

Annons

Annons

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko höll en tyst minut vid ett regeringsmöte på fredagen.
Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko höll en tyst minut vid ett regeringsmöte på fredagen.

Skottlossningen ägde rum i huvudstaden i tisdags och omständigheterna kring den är långt ifrån klarlagda.

Under de senaste två dygnen har antalet personer som gripits och förts iväg av den belarusiska säkerhetsapparaten klättrat över 100, enligt människorättsorganisationen Vjasna.

I de allra flesta av fallen handlar det om personer som skrivit kommentarer i sociala medier som har med dödsfallen att göra. De gripna anklagas för brott som kan översättas till ungefär förtal av tjänsteman och uppvigling eller hets.

Jobbade för USA-bolag

Den civile mannen som sköts till döds var 31-årige Andrej Zeltser. Zeltser var anställd vid it-bolaget EPAM Systems, som är grundat av belarusier och baserat i USA.

När jätteprotesterna mot diktatorn Aleksandr Lukasjenkos riggade omval blossade upp förra sensommaren startade EPAM Systems ett utbildningsprogram för belarusier som fått sparken från olika it-firmor med anledning av att de deltagit i eller visat stöd för motståndet mot regimen.

Enligt belarusiska KGB:s korta redogörelse av skottlossningen skedde den vid ett tillslag mot en "särskilt farlig brottsling", som enligt dem sköt först. Statens tv-kanaler visar filmklipp där civilklädda KGB-män bryter sig in i en lägenhet och springer in, varpå skott avlossas.

Andrej Zeltsers hustru har gripits, enligt myndigheterna.

Under fredagen höll Aleksandr Lukasjenko en tyst minut för den döde KGB-mannen med sina närmaste medarbetare.

"Vi kommer inte att förlåta dem för den här mannens död", säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Annons

Annons

Stängt rysk sajt

En biträdande minister i Lukasjenkos styre sade tidigare i veckan att alla som kommenterar händelsen i sociala medier borde gripas.

I onsdags stängde regimens informationsdepartement ned den ryska tidningen Komsomolskaja Pravdas belarusiska nyhetssajt, utan att ge någon närmare förklaring till det. Några timmar tidigare hade den publicerat en artikel om skottlossningen där en vän till Andrej Seltzer beskrev honom i positiva ordalag.

Ryssland, som är Lukasjenko-regimens främsta garant, tar dock inte lätt på att en rysk tidning plötsligt stängs ned och tilltaget har följts av bannor från Kreml.

Aleksandr Lukasjenko har under ett års tid dragit åt tumskruvarna i landet och näst intill kväst allt politiskt motstånd, med Rysslands goda minne. Politiska ledare har fängslats eller drivits i exil och enligt de organisationer som försöker få insyn i det styrda och ljusskygga rättsväsendet har åtminstone omkring tusen personer dömts i politiskt motiverade rättegångar.

Den människorättsorganisation som verkat längst i landet, Belarusiska Helsingforskommittén, stängdes härom dagen ned av landets högsta domstol.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.