Hundratal migranter omkomna i Medelhavet

En flytväst som flutit upp på stranden efter katastrofen i Medelhavet utanför al-Khums.
En flytväst som flutit upp på stranden efter katastrofen i Medelhavet utanför al-Khums.
LibyenTT-AFP

Ännu en katastrof har inträffat i Medelhavet utanför Libyens kust. 20 migranter har mist livet under ett försök att ta sig till Italien.

Därmed har nästan 100 liv krävts i två olika båtolyckor under samma dygn.

Annons

Annons

FN:s migrationsorgan IOM rapporterade på torsdagen att minst 74 migranter miste livet när en båt med 120 personer ombord kapsejsade i Medelhavet utanför staden al-Khums, öster om Libyens huvudstad Tripoli.

Men enligt Läkare utan gränser (MSF) inträffade också en annan olycka, utanför staden Surman väster om Tripoli, under samma dygn. Där drunknade 20 migranter och enbart tre kvinnor kunde plockas upp levande ur havet.

"Räddade av lokala fiskare var de i chock och skräckslagna. De såg sina älskade försvinna i vågorna, dö medan de såg på", skriver MSF på Twitter.

Enligt IOM har minst tio båtar med migranter ombord kapsejsat sedan början av oktober.

Bara under tisdagen och onsdagen krävde två andra olyckor minst 19 liv, enligt IOM. Över 900 liv har därmed släckts under försöken att nå Europas kuster hittills i år.

Det mer eller mindre laglösa Libyen har blivit en bas för människosmugglare och en språngbräda för människor som söker en bättre framtid i Europa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons