A-
A+

Hundratals släppta efter upplopp i Brasilien

Anhängare till Brasiliens förre president Jair Bolsonaro stormade bland annat presidentpalatset i Brasília på söndagen. Arkivbild.
Anhängare till Brasiliens förre president Jair Bolsonaro stormade bland annat presidentpalatset i Brasília på söndagen. Arkivbild.
BrasilienTT-AFP

Flera hundra personer som greps efter upploppen i Brasiliens huvudstad på söndagen har släppts på fri fot. President Lula da Silva lovar samtidigt att återställa landet efter upploppen som han kallar för terroristhandlingar.

Annons

Annons

Mer än 1 500 anhängare till Brasiliens förre president Jair Bolsonaro greps efter det att de stormat Högsta domstolen, kongressen och presidentpalatset i Brasília på söndagen.

Polisen sade i ett uttalande på tisdagen att 599 personer släppts på fri fot och de flesta av dem var "gamla, personer med hälsoproblem, hemlösa och mödrar med barn" som släppts av humanitära skäl.

Merparten av de frihetsberövade greps på måndagen när polisen tömde de tältläger som de protesterande byggt upp i huvudstaden.

President Lula da Silva återvände till det vandaliserade presidentpalatset på måndagen och sade att det som utspelat sig i huvudstaden på söndagen var terroristhandlingar och brottslig vandalisering.

På tisdagen skrev presidenten på sitt Twitterkonto att Brasiliens demokrati står stark.

"Låt oss återställa landet efter allt hat och splittring", skrev den 77-årige presidenten som tillträdde som president den 1 januari.

Enligt polisen är 527 personer fortfarande frihetsberövade efter upploppen. Enligt justitieminister Flavio Dino är omkring 50 personer efterlysta för att ha deltagit i upploppen eller för att ha organiserat dem.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.