A-
A+

Hungerstrejkande aktivist lovar fortsatt kamp

En regimkritisk demonstration utanför kulturdepartementet i Havanna i november.
En regimkritisk demonstration utanför kulturdepartementet i Havanna i november.
KubaTT-AFP

Den kubanska konstnären och aktivisten Luís Manuel Otero Alcantara har skrivits ut från ett sjukhus i Havanna, där han har vårdats i en månad efter att ha hungerstrejkat.

Annons

Annons

Annons

Annons

33-åringen hade inte ätit på åtta dagar i protest mot polistrakasserier och inskränkningar i yttrandefriheten, när han skrevs in på sjukhuset i början av maj.

I en video som publiceras av den oppositionella medieaktören Cubanet säger den nu utskrivne Luís Manuel Otero Alcantara att hans mobiltelefon togs ifrån honom på sjukhuset och att han inte hade möjlighet att kommunicera med omvärlden. Han säger att han kommer att berätta om allt som har hänt och att kampen fortsätter.

Efter en månad i odjurets händer får vi se hur det går på gatorna under den fortsatta kampen, säger han.

Otero Alcantara är ledare för den oppositionella aktivistgruppen Movimiento San Isidro, som den kubanska regimen beskyller för att vara finansierad av USA. Han har tidigare gripits och myndigheterna har förstört hans konstverk.

För att visa solidaritet begärde 20 kubanska konstnärer i förra veckan att deras verk skulle plockas bort från Havannas konstmuseum, vilket museet avvisade med motiveringen att det inte låg i allmänhetens intresse.

"Kubansk konst går igenom en mörk tid ... kriminalisering av olikheter är inte – och kommer aldrig att bli – en väg mot samexistens", skriver konstnären Tomás Sánchez på sociala medier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss